Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa začal súd v prípade úniku jedovatého kalu

Letecká snímka ochrannej bariéry, ktorú stavali v blízkosti odkalovacej nádrže s toxickým červeným kalom z hlinikárne pri maďarskom meste Ajka 10. októbra 2010. Foto: TASR/AP

Prokuratúra ešte v januári žiadala pre všetkých obvinených nepodmienečný trest odňatia slobody.

Budapešť 25. septembra (TASR) - V maďarskom meste Veszprém sa začal súdny proces v prípade úniku jedovatého červeného kalu.

V pondelok v prvý rokovací deň oboznámili obvinených so spisom obžaloby. Konštatuje sa v ňom, že vedenie hlinikárne v meste Ajka, patriacej spoločnosti MAL, nesie zodpovednosť za tragédiu, ktorá sa stala 4. októbra 2010. Na dnešnom pojednávaní už vypočúvali obvinených.

Po pretrhnutí hrádze odkaliska zahynulo desať osôb, 200 ľudí utrpelo zranenia a zničených bolo viac ako 100 domov. Obrovské škody vznikli aj na životnom prostredí. Zodpovedných obvinili aj zo zlého nakladania s odpadom. Prokuratúra ešte v januári žiadala pre všetkých obvinených nepodmienečný trest odňatia slobody a zároveň skonštatovala niekoľko zlyhaní zo strany spoločnosti MAL.

Proces sleduje na monitoroch v oddelenej miestnosti niekoľko desiatok novinárov. Fotoreportéri a kameramani môžu byť v pojednávanej sále. Obvinení nesúhlasili, aby ich tváre zaznamenali kamery, poškodení nemali námietky.

Jedovatý kal postihol viac obcí, najviac dediny Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Únik červeného bahna sa stal najhoršou ekologickou katastrofou v novodobých dejinách Maďarska.