Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku sa začali ústredné oslavy výročia revolúcie z roku 1956

Vztýčením štátnej vlajky s vojenskými poctami na obnovenom Kossuthovom námestí v Budapešti, archívne foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Na slávnostnom akte sa zúčastnil predseda parlamentu László Kövér, predstavitelia armády a štátnych inštitúcií.

Budapešť 23. októbra (TASR) - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskými poctami pred budovou parlamentu na budapeštianskom Kossuthovom námestí sa v pondelok začali ústredné oslavy štátneho sviatku 67. výročia vypuknutia revolúcie proti diktatúre a sovietskej okupácii z roku 1956. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na slávnostnom akte sa zúčastnil predseda parlamentu László Kövér, predstavitelia armády a štátnych inštitúcií.

Premiér Viktor Orbán vystúpi pri tejto príležitosti s prejavom vo Veszpréme.

V Budapešti sa bude popoludní konať opozičné zhromaždenie Demokratickej koalície (DK) a demonštráciu zvolal aj Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ).

Národné zhromaždenie v roku 1991 vyhlásilo 23. október za štátny sviatok.

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci aj roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku. Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali revolúciu potlačiť.

Po dvoch týždňoch sovietska armáda revolúciu nakoniec krvavo potlačila, pričom zahynulo takmer 3000 ľudí, 12.000 bolo zranených a okolo 200.000 utieklo na Západ.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)