Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku slávnostne odovzdali prvý elektronický občiansky preukaz

Ilustračné foto Foto: TASR

Preukaz môže obsahovať aj identifikačné údaje zdravotnej a sociálnej poisťovne, ako i daňové identifikačné číslo jeho držiteľa.

Budapešť 11. januára (TASR) - V Budapešti dnes odovzdali prvý elektronický občiansky preukaz nového typu, ktorý je možné použiť na elektronický podpis. Preukaz môže obsahovať aj identifikačné údaje zdravotnej a sociálnej poisťovne, ako i daňové identifikačné číslo jeho držiteľa. Informovala o tom agentúra MTI.

Štátny tajomník rezortu vnútra László Tasnádi pri slávnostnom akte v Centrálnej kancelárii verejnej správy a elektronických služieb (KEK KH) povedal, že tento preukaz "otvára dvere digitálnemu vybavovaniu záležitostí občanov".

Zdôraznil, že sa ním zníži finančná náročnosť verejnej správy, stúpne jej účinnosť a klesne byrokracia.

O nový občiansky preukaz vo forme elektronickej karty mohli maďarskí občania požiadať od 4. januára. V priebehu piatich pracovných dní zaznamenali úrady 39.204 žiadostí, pričom v 6900 prípadoch za nové menili ešte platné občianske preukazy.

Občania môžu okrem zabudovaného čipu s vyššie uvedenými údajmi požiadať aj o zaevidovanie odtlačku prsta. Karta obsahuje 16 bezpečnostných prvkov. Jej vydanie je bezplatné a príslušné orgány majú na jej vydanie osemdňovú lehotu. V Maďarsku vlastní v súčasnosti občiansky preukaz 8,1 milióna ľudí. Z týchto dokladov je ešte 240.000 vo forme klasickej knižky.