Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku tento týždeň predložia zákon o ochrane suverenity

Na archívnej snímke maďarský parlament. Foto: TASR

Premiér Viktor Orbán 16. novembra povedal, že k návrhu tohto zákona očakáva v parlamente veľkú diskusiu.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Návrh zákona o ochrane "suverenity" predložia maďarskému parlamentu tento týždeň v rámci štvordňového rokovania zákonodarného zboru, ktoré sa začalo v pondelok. Na Facebooku to oznámil poslanec vládnej strany Fidesz a štátny tajomník rezortu obrany Szilárd Németh, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Premiér Viktor Orbán 16. novembra povedal, že k návrhu tohto zákona očakáva v parlamente veľkú diskusiu. "Musíme sformulovať jasné zákazy, aby nebolo možné ovplyvňovať maďarské voľby financiami zo zahraničia," zdôvodnil Orbán návrh, ktorý mali parlamentu predložiť už minulý utorok (14. novembra).

Vedenie Fideszu naznačilo, že nová legislatíva sa môže vzťahovať na financovanie politických strán zo zahraničia a možno aj na médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú podľa Orbánových tvrdení pod vplyvom Washingtonu či Bruselu.

Podľa servera media1.hu sa do ústavy a trestného zákona zakomponujú nové pravidlá na obmedzenie činnosti "novinárov, pseudocivilov a dolárových politikov financovaných zo zahraničia".

Server hirklikk.hu v tejto súvislosti v septembri uviedol, že podobná legislatíva (zákon o zahraničných agentoch) už existuje v Rusku a slúži na stigmatizáciu médií využívajúcich aj zahraničné finančné zdroje. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu minulý rok konštatoval, že tento zákon je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)