Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku vystavujú fotografie, ktoré v Grécku vytvorili utečenci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vernisáže sa zúčastnil aj veľvyslanec Dánska v Budapešti Tom Norring, podľa ktorého sme teraz svedkami humanitárnej krízy, ktorá je po druhej svetovej vojne najväčšou.

Budapešť 10. októbra (TASR) - Výstavu fotografií vytvorených 19 migrantmi otvorili v Budapešti, informovala dnes komerčná televízia HírTV. O fotografovanie v Grécku požiadali utečencov dánski dobrovoľníci, ktorých cieľom bolo takto prezentovať migráciu z pohľadu samotných utečencov.

Vernisáže sa zúčastnil aj veľvyslanec Dánska v Budapešti Tom Norring, podľa ktorého sme teraz svedkami humanitárnej krízy, ktorá je po druhej svetovej vojne najväčšou. Podotkol, že podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vo svete je 60 miliónov utečencov, ktorí sú nútení utekať a opustiť svoje domovy. "Ak by títo tvorili občanov jedinej krajiny, bola by to 24. najpočetnejšia krajina na svete," dodal veľvyslanec.

Na výstave prezentujú organizátori 19 farebných fotografií 19 utečencov, ktorí predstavili svoj pohľad na život a situáciu ľudí s rovnakým osudom.