Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zadržali siedmich prevádzačov zodpovedných za smrť utečencov v dodávke

Na snímke nákladné auto, kde polícia našla desiatky mŕtvych migrantov Foto: twitter.com

Rakúske médiá s poukázaním na viditeľné stopy na vozidle špekulujú, že utečenci sa pred smrťou udusením snažili vyslobodiť.

Viedeň 28. augusta (TASR) - Rozsiahle pátranie po prevádzačoch zodpovedných za úmrtie desiatok utečencov, ktorých našli vo štvrtok v aute odstavenom na rakúskej diaľnici A4, viedlo k zadržaniu siedmich osôb na území Maďarska. Informoval o tom dnes rakúsky denník Kronen Zeitung.



Podľa údajov denníka sa podarilo zadržať vinníkov tragédie, predpokladá sa však, že osoby stojace v pozadí príslušnej "prevádzačskej mafie" sa nachádzajú v Rumunsku. Kronen Zeitung tiež s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútra uviedol, že počet obetí sa po preskúmaní chladiarenského auta kriminalistami zvýšil na 71. Medzi mŕtvymi podľa neho nie sú žiadne deti.



Aktualizovaný počet obetí je podstatne vyšší ako pôvodný odhad, pri ktorom polícia vychádzala iba z veľkosti vozidla, keďže telá z neho začala vyslobodzovať až po odtiahnutí na iné miesto. Rakúske médiá s poukázaním na viditeľné stopy na vozidle špekulujú, že utečenci sa pred smrťou udusením snažili vyslobodiť.

Rakúska stanica ORF uvádza, že 7,5-tonové auto so slovenskými nápismi vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok. Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území ho našli odstavené, vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice.