Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Madride sa začal tretí summit južných krajín EÚ o brexite

Na snímke zľava portugalský predseda vlády Antonio Costa, maltský premiér Joseph Muscat, francúzsky prezident Francoise Hollande, španielsky premiér Mariano Rajoy, cyperský prezident Nicos Anastasiades, grécky predseda vlády Alexis Tsipras a taliansky premiér Paolo Gentiloni pózujú fotografom pred začiatkom summitu južných krajín Európskej únie v Madride 10. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Summity zvolali s cieľom hľadať novú víziu pre európsky kontinent a zmierniť obavy z ďalšieho delenia EÚ

Madrid 10. apríla (TASR) - Vedúci predstavitelia siedmich južných krajín Európskej únie sa dnes stretli v španielskom Madride, kde sa začal ich trojdňový summit. V kráľovskom paláci El Pardo sa venujú výzvam, ktoré treba riešiť v súvislosti s britským odchodom z EÚ, informovala španielska vláda.

Summit poskytuje "veľkú príležitosti posilniť jednotu a vernosť integrácii," napísal španielsky premiér Mariano Rajoy na Twitteri pred stretnutím. Jeho účastníkmi sú aj francúzsky prezident Francois Hollande, taliansky premiér Paolo Gentiloni a grécky premiér Alexis Tsipras.

Summity zvolali s cieľom hľadať novú víziu pre európsky kontinent a zmierniť obavy z ďalšieho delenia EÚ. Cieľom nebolo vytvoriť separátny klub, ale skôr prispieť k väčšej sile a súdržnosti Európy, povedal na druhom summite 28. januára v Lisabone hovorca portugalskej vlády.

Prvý summit južných krajín EÚ sa uskutočnil 9. septembra 2016 v Aténach.