Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Madride sa začala najväčšia a najstaršia lotéria na svete

Štedrá lotéria je nazývaná El Gordo, čiže Tučná. Vyžrebované lósy získajú hlavnú výhru, teda po 400.000 eur. Mnoho ľudí, ktorí si kúpia lós za 20 eur, si domov odnesie menšie sumy. Na rozdiel od iných lotérií táto neponúka len jeden "mastný" jackpot. Foto: TASR/AP

Najväčšia a najstaršia lotéria na svete sa dnes začala v španielskej metropole Madrid, pričom tisíce šťastných španielskych výhercov si rozdelia celkovú sumu 2,2 miliardy eur.

Madrid 22. decembra (TASR) - Najväčšia a najstaršia lotéria na svete sa dnes začala v španielskej metropole Madrid, pričom tisíce šťastných španielskych výhercov si rozdelia celkovú sumu 2,2 miliardy eur.

Štedrá lotéria je nazývaná El Gordo, čiže Tučná. Vyžrebované lósy získajú hlavnú výhru, teda po 400.000 eur. Mnoho ľudí, ktorí si kúpia lós za 20 eur, si domov odnesie menšie sumy. Na rozdiel od iných lotérií táto neponúka len jeden "mastný" jackpot.

Lotéria má vyše 200 rokov a už tradične sa koná v čase vianočných sviatkov. Keďže sa rozdávajú aj stovky menších cien, losovanie trvá tri hodiny a vysielajú ho naživo v televízii, informovali tlačové agentúry AP a DPA.

Výherné čísla doslova zaspievajú deti, ktorých vyškolili na takéto žrebovanie až 22. Podľa španielskeho denníka El País absolvovali deti dvojmesačnú prípravu, aby sa naučili správne hlas ovládať.

Lotéria sa od finančnej krízy zmenšila. Vlani minuli Španieli každý priemerne 50 eur na túto vianočnú lotériu, čo je oproti roku 2008 pokles o 18 percent.

Kým pred krízou výhercovia rozhadzovali výhru na nové autá, plážové domy či dovolenky, teraz ju využívajú na splatenie dlhov.