Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielsko-francúzsky summit sa postavil proti nacionalistom aj v EÚ

Na snímke španielsky premiér Mariano Rajoy. Foto: TASR - Michal Svítok

Španielsko a Francúzsko dnes ústami premiéra Mariana Rajoya a prezidenta Francoisa Hollanda po ich stretnutí v Málage ubezpečili o spoločnej podpore európskej integrácii.

Málaga 20. februára (TASR) - Španielsko a Francúzsko dnes ústami premiéra Mariana Rajoya a prezidenta Francoisa Hollanda po ich stretnutí v Málage ubezpečili o spoločnej podpore európskej integrácii. Obaja štátnici sa súčasne postavili proti individuálnym krokom nacionalistov mimo i vnútri Únie.

"Ak by nebolo Európy, čo by sme robili? Stavali múry, ako to činia iné krajiny na iných kontinentoch?," položil rečnícku otázku hosť z Paríža narážajúc na kontroverzne vnímané plány prezidenta USA Donalda Trumpa izolovať Spojené štáty od Mexika.

"To nie je model, ktorý si želáme, pretože to nie je dobrý model ani z morálneho, ani z politického hľadiska," zdôraznil francúzsky prezident.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý sa v súvislosti s novou americkou administratívou aj doteraz správal veľmi zdržanlivo, čo mu vynieslo kritiku opozície vo svojej krajine, sa ani dnes k tejto téme nevyjadril. Rajoy označil Európu za miesto mieru, slobody, demokracie a ľudských práv, za miesto, kam sa chcú všetci dostať a ktoré nechce nikto opustiť.

Dvojstranný španielsko-francúzsky summit v juhošpanielskej Málage mal poslúžiť príprave oboch strán na summit EÚ naplánovaný na 25. marca. Francúzskeho prezidenta, podobne ako španielskeho premiéra, na ňom sprevádzali viacerí ministri a štátni tajomníci.

Hollande a Rajoy využili pobyt v Málage nielen na signovanie viacerých dvojstranných dokumentov, ale aj na popoludňajšiu návštevu tamojšieho Centra Georgesa Pompidoua, prvej zahraničnej pobočky známej parížskej kultúrnej ustanovizne, ktorá v tomto roku oslavuje 40. narodeniny. Jej filiálku v Málage otvorili pred dvoma rokmi.