Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zotrvanie Smeru-SD medzi socialistami je otvorené, potvrdil V. Maňka

Vladimír Maňka. Foto: TASR/Michal Svítok

Vedenie S&D o tejto záležitosti nehlasovalo a neprijalo žiadne záväzné stanovisko pre Stranu európskych socialistov ohľadom členstva Smeru-SD v tejto politickej rodine.


Štrasburg 6. októbra (TASR) - V Európskom parlamente (EP) dnes zasadal výbor politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D), ktorý spolu so šéfmi národných delegácií socialistov posudzoval pondelňajšie vystúpenie premiéra SR Roberta Fica zamerané na niektoré otázky spojené s migračnou krízou. Vedenie S&D o tejto záležitosti nehlasovalo a neprijalo žiadne záväzné stanovisko pre Stranu európskych socialistov (SES) ohľadom členstva Smeru-SD v tejto politickej rodine.

Potvrdil to slovenský europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD) po skončení zasadnutia politického grémia S&D.

Maňka, ktorý je šéfom štvorčlennej slovenskej delegácie v druhej najväčšej politickej frakcii v EP, uviedol, že dnes to bola búrlivá diskusia, kde najväčším kameňom úrazu bolo rozhodnutie slovenskej vlády podať žalobu na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Dodal, že väčšina prítomných na zasadnutí predstaviteľov S&D nie je spokojná s týmto rozhodnutím Slovenska, ktoré považujú za akýsi útok na EÚ a jej členské štáty.

"Nebolo jednoduché z ich strany pochopiť, že ide o technickú záležitosť a nie o nejaký útok. Každý má právo takéto podanie dať a súdny dvor potom vo veci rozhodne," uviedol Maňka.

Odkaz dnešného rokovania eurosocialistov je podľa neho taký, že tak ako otázka členstva Smeru-SD v PES zostala otvorená dnes, rovnako zostane otvorená aj na piatkovom zasadnutí predsedníctva PES v Bruseli, na ktorom stranu Smer-SD bude zastupovať Pavol Paška.

Maňka spresnil, že téma žaloby zostáva kľúčovou pre ďalšie rokovania vo vnútri skupiny socialistov. Doplnil, že slovenská vláda má k dobru osem týždňov na zváženie podania žaloby alebo jej prípadného stiahnutia.