Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Maroku zadržali desiatku ľudí, ktorí šírili klamstvá o koronavíruse

Ľudia v Marokou, v meste Casablanca sa informujú u policajta o koronavíruse. Foto: TASR/AP

V rôznych marockých mestách rozmiestnili autá s reproduktormi, prostredníctvom ktorých žiadali ľudí, aby zostali doma. Úrady vydezinfikovali verejnú dopravu, ulice a trhy.

Rabat 19. marca (TASR) - Marocká polícia zatkla najmenej desať osôb v súvislosti s podozrením zo šírenia falošných informácií o novom druhu koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra Reuters. Medzi zadržanými je aj žena, ktorá cez kanál YouTube hovorila, že nákaza neexistuje.

"Falošné informácie sú prvou príčinou nákazy," povedal premiér Saadaddín Usmání a šírenie nepravdivých správ prirovnal k šíreniu nákazy.

Severoafrické kráľovstvo dosiaľ eviduje 61 prípadov ochorenia COVID-19 a dve úmrtia. Väčšina z týchto ľudí sa nakazila v zahraničí.

Vláda uzavrela všetky mešity, školy, kaviarne a reštaurácie, ako aj športoviská a kultúrne strediská. Zakázala takisto všetky medzinárodné lety.

Medzi zadržanými je 48-ročná žena, ktorá na YouTube hovorila, že koronavírus neexistuje a nabádala ľudí, aby nedodržiavali preventívne opatrenia.

Ďalšia žena cez zvukovú nahrávku šírenú na chatovacej sieti WhatsApp šírila správu o uzatvorení turistickej destinácie Marrákeš. A vyzývala turistov, aby do tohto druhého najväčšieho mesta krajiny necestovali.

Niektorých ľudí zadržali aj preto, že sa sťažovali na prísne bezpečnostné opatrenia uvalené na občanov.

V rôznych marockých mestách rozmiestnili autá s reproduktormi, prostredníctvom ktorých žiadali ľudí, aby zostali doma. Úrady vydezinfikovali verejnú dopravu, ulice a trhy.