Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Maroku zadržali možného komplica teroristickej bunky z Katalánska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bunka nazhromaždila približne 120 nádob s butánovým plynom v dome v meste Alcanar južne od Barcelony, s ktorými jej členovia plánovali spáchať ešte vážnejší útok.

Madrid 30. augusta (TASR) - Marocké úrady zadržali predpokladaného komplica teroristickej bunky z Katalánska, ktorá spáchala nedávne útoky v Barcelone a Cambrilse. Nemenovaný muž mal útočníkom dodať nádoby s plynom.

Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na španielskych vyšetrovateľov.

Bunka nazhromaždila približne 120 nádob s butánovým plynom v dome v meste Alcanar južne od Barcelony, s ktorými jej členovia plánovali spáchať ešte vážnejší útok.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že plyn nežiadane explodoval 16. augusta v predvečer útokov. Výbuch zdemoloval celý dom a dvoch radikálov zabil. Zvyšní útočníci sa rozhodli použiť požičané autá na útok na pešej zóne v centre Barcelony a neskôr v pobrežnom Cambrils.

Podozrivého komplica zadržali v marockom meste Casablanca, povedal zdroj pre agentúru Reuters bez ďalších podrobností.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido v utorok v Rabate oznámil, že marockým vyšetrovateľom sa podarilo zadržať dve osoby v súvislosti s týmito útokmi. Bližšie informácie neposkytol. Dodal však, že obe krajiny na vyšetrovaní prípadu úzko spolupracujú.

Väčšina podozrivých členov tejto bunky pochádzala z Maroka a imám zodpovedný za ich radikalizáciu tam cestoval krátko pre útokmi.

Ako uviedla španielska tlačová agentúra EFE, druhého muža zadržali v meste Oujda na severovýchode Maroka a údajne je príbuzným jedného z členov bunky.

K zodpovednosti za útoky zo 17.-18. augusta v Barcelone a Cambrilse sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát.

Pri útokoch zabili páchatelia 16 ľudí a zranili ďalších približne 150 osôb. Zdravotníci uviedli, že hospitalizovaných stále zostáva 24 zranených, z ktorých päť je v kritickom stave.

Osem teroristov je mŕtvych, dvaja sú vo vyšetrovacej väzbe, dvoch ďalších podozrivých úrady prepustili na slobodu, budú však sledovaní.