Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Maroku zatkli 11 ľudí za ilegálne interrupcie

Ľudia v Marokou, v meste Casablanca sa informujú u policajta. Foto: TASR/AP

Umelé prerušenie tehotenstva je v Maroku trestný čin.

Rabat 24. júna (TASR) - Marocká polícia oznámila, že v utorok zatkla 11 ľudí za "ilegálne interrupcie" v kráľovstve, kde sú tresty uväznenia za umelé ukončenie tehotenstva témou ostrej verejnej debaty. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Štátna bezpečnosť uviedla, že vyšetrovanie otvorila po tom, čo "dostala sťažnosti na kliniku vykonávajúcu ilegálne interrupcie" v turistickom meste Marrákeš.

Lekára (77), ktorý kliniku vlastnil, štyri zdravotné sestry a šesť klientok vrátane 17-ročného dievčaťa zadržali pre obvinenia vrátane ilegálnych interrupcií, znásilnenia neplnoletej osoby, cudzoložstva a spolupáchateľstva pri týchto zločinoch.

Osem z obžalovaných zostáva vo väzbe, neplnoleté dievča dali "pod policajný dozor".

Maroko viedlo v roku 2015 debatu o "naliehavej potrebe" zreformovať legislatívu, pretože denne sa robili stovky utajených interrupcií, často v otrasných podmienkach.

Oficiálna komisia odporučila, aby bolo umelé prerušenie tehotenstva za určitých osobitných okolností zákonom povolené - napríklad v prípade znásilnenia alebo vážneho poškodenia plodu.

Po týchto odporúčaniach však nenasledovala žiadna reforma zákonov, napriek lobovaniu podporovateľov práv žien.

Umelé prerušenie tehotenstva je v Maroku trestný čin. Vykonávateľov zákroku trestajú od jedného do piatich rokov väzenia a ženy, ktoré ho podstúpia, dostávajú trest od šesť mesiacov do jedného roka za mrežami.

Mimovládne organizácie tvrdia, že v Maroku dospelí denne opustia do 150 detí, čo je jav, ku ktorému prispievajú aj neželané tehotenstvá.