Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Marseille sa stretávajú pozostalí po obetiach katastrofy Germanwings

Príbuzní a známi obetí prichádzajú do Marseille na spomienkovú pietnu slávnosť. Foto: TASR/AP

Na letisku v Barcelone, odkiaľ Airbus A-320 odštartoval na osudný let do Düsseldorfu, odhalili pamätnú tabuľu obetiam havárie.

Marseille 23. marca (TASR) - V predvečer prvého výročia leteckej katastrofy vo francúzskych Alpách, pri ktorej druhý pilot airbusu nemeckej spoločnosti Germanwings zámerne privodil haváriu stroja, sa dnes večer v centre Chanot juhofrancúzskeho prístavného mesta Marseille koná spomienková pietna slávnosť, na ktorej očakávajú viac ako 600 príbuzných a známych obetí.

Podujatie sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

S kázňou by počas nadkonfesijnej bohoslužby mala vystúpiť šéfka Evanjelickej cirkvi v nemeckom Vestfálsku Annette Kurschusová, ktorá v spoločnosti katolíckeho kardinála Rainera Mariu Woelkiho nechýbala ani v apríli 2015 pri smútočnej slávnosti v Dóme v Kolíne nad Rýnom, píše tlačová agentúra DPA.

Vo štvrtok 24. marca, keď uplynie rok od havárie, ktorú neprežil nikto zo 150 ľudí na palube, zväčša nemeckých a španielskych občanov, sa na obete bude spomínať tak vo francúzskom Le Vernet, ako aj v nemeckom Halterne, odkiaľ pochádzala skupina školákov s učiteľkami, celkovo 17 obetí tragédie.

Na letisku v Barcelone, odkiaľ Airbus A-320 odštartoval na osudný let do Düsseldorfu, odhalili dnes za účasti úradujúceho španielskeho premiéra Mariana Rajoya, predsedu regionálnej katalánskej vlády Carlesa Puigdemonta a ďalších osobností verejného a spoločenského života pamätnú tabuľu obetiam havárie.