Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Marseille zadržali 13 účastníkov akcie občianskej neposlušnosti

Demonštrant drží svetlicu počas demonštrácie v Marseille v južnom Francúzsku v utorok 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

K akcii sa prihlásila odborárska organizácia CGT Energie, ktorá dodala, že šlo o symbolický protest proti dôchodkovej reforme.

Marseille 17. apríla (TASR) - Polícia vo francúzskom meste Marseille zadržala 13 ľudí, ktorí sú podozriví zo spoluúčasti na incidente pred prefektúrou Bouches-du-Rhône.

Miestne médiá podľa televízie BFM uviedli, že "silná rana" sa ozvala krátko po tom, ako odborári pred sídlo prefektúry doviezli a z dodávky na chodník vyhádzali niekoľko demontovaných plynomerov a vodomerov, informuje TASR.

K akcii sa prihlásila odborárska organizácia CGT Energie, ktorá dodala, že šlo o symbolický protest proti dôchodkovej reforme. Odborári dodali, že hlučnú ranu spôsobila petarda.

Polícia informovala, že jej príslušníci prenasledovali dodávku, ktoré merače doviezla a "vysypala" pred prefektúru. Policajti vozidlo zastavili o niekoľko ulíc ďalej a zadržali 13 ľudí, ktorí sa v ňom viezli.

Tento akt občianskej neposlušnosti sa odohral v atmosfére búrlivých protestov, ktoré vo Francúzsku vyvolalo rozhodnutie prezidenta Emmanuela Macrona a jeho vlády zvýšiť vek odchodu do dôchodku vo Francúzsku zo 62 na 64 rokov.

Agentúra AFP dodala, že Macron sa v pondelok večer prihovorí národu prostredníctvom televízneho prejavu.