Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V masových hroboch našli pozostatky 470 obetí Islamského štátu

Na nedatovanej snímke z videa, ktorú zverejnili militanti Islamského štátu (IS) 19. apríla 2015 je skupina zadržaných etiópskych kresťanov, ktorí kráčajú na pláži pred ich popravou militantmi IS. Zrejme masovú vraždu dvoch skupín zajatých etiópskych kresťanov, spáchanú v Líbyi, zachytáva polhodinový videozáznam, ktorý na internete zverejnila dnes militantná organizácia Islamský štát (IS). Na videu vidno dve približne 30 ľudí. Podľa komentára k videu zajali jednu skupinu ľudí príslušníci IS na východe Líbye a druhú na juhu. Foto: TASR/AP

V Bagdade o tom informovala iracká ministerka zdravotníctva Ádila Hammúdová.

Bagdad 28. mája (TASR) - Telesné pozostatky 470 obetí masakry ozbrojencov z tzv. Islamského štátu (IS) z vlaňajšieho leta sa našli vo viacerých masových hroboch v irackom meste Tikrít. V Bagdade o tom informovala iracká ministerka zdravotníctva Ádila Hammúdová.

Podľa slov hlavného patológa najväčšej bagdadskej márnice Zijáda Alího Abbása sa telesné pozostatky našli v štyroch masových hroboch, pričom v najväčšom z nich sa nachádzalo okolo 400 obetí masakry.

Prvé zoznamy by mohli byť zverejnené na budúci týždeň, keď sa ukončí forenzné skúmanie pozostatkov za pomoci zahraničných expertov.

Neďaleko vojenskej základne Camp Speicher došlo vlani v lete k únosu až 11700 zväčša šiitských nováčikov irackých ozbrojených síl, keď sa džihádisti po bleskovej ofenzíve zmocnili značných oblasti na severe a v strednej časti Iraku, vyplýva z informácií tlačovej agentúry DPA a rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF. Tzv. Islamský štát zverejnil následne na webe fotografie a videozáznamy likvidácie týchto mužov.

Oblasť je od marca 2015 opäť pod kontrolou irackých vládnych síl, odvtedy prebieha pátranie po masových hroboch obetí spomínanej masakry.