Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V hodnotení gramotnosti PISA 2015 obstál najlepšie Singapur

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Testovaní boli 15-roční tínedžeri v prírodných vedách, matematike a čítaní s porozumením.

Paríž 6. decembra (TASR) - Singapurskí žiaci sa umiestnili na prvom mieste medzinárodného hodnotenia znalostnej úrovne programu PISA pod hlavičkou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Testovaní boli 15-roční tínedžeri v prírodných vedách, matematike a čítaní s porozumením.

Singapurský vzdelávací systém tak predbehol školské systémy v Európe, ako aj Severnej a Južnej Amerike. Program PISA sa realizuje každé tri roky. Dnes zverejnené výsledky sa vzťahujú na testovanie, ktoré sa uskutočnilo ešte minulý rok.

Singapur obsadil prvé miesto vo všetkých troch testovaných oblastiach, pričom pokračuje dominancia ázijských krajín - Japonska, Taiwanu, Južnej Kórey a Číny. Do prvej päťky v rámci všetkých troch oblastí sa dostali iba tri európske krajiny: Estónsko, Fínsko a Írsko, informuje spravodajská stanica BBC.

Slovenskí žiaci skončili pod priemerom krajín OECD. Testovanie sa na Slovensku uskutočnilo v apríli 2015 na 292 školách. Celkovo bolo testovaných 6350 žiakov na základných školách, gymnáziách alebo stredných odborných školách. Zlepšenie situácie má priniesť pripravovaná reforma školstva.