Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V mešite sa odpálil samovražedný útočník, počet obetí stúpol na 25

Záchranári odnášajú zraneného muža po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Kuvajt 26. júna (TASR) - Na 25 mŕtvych a 202 zranených stúpol počet obetí bombového útoku samovražedného atentátnika, ku ktorému došlo dnes v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kuvajtského ministerstva vnútra.

Očitý svedok incidentu uviedol, že útočník vošiel do mešity v čase, keď sa veriaci kľačiačky modlili, a následne odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele. Mohutný výbuch údajne poškodil aj steny a strop mešity vo východnej časti kuvajtskej metropoly.

"Podľa tela samovražedného atentátnika je zrejmé, že bol mladý. Vošiel do modlitebne počas sudžúdu (keď veriaci pri modlitbe kľačia). Vyzeral na dvadsiatnika, videl som ho na vlastné oči. Ten výbuch bol naozaj silný. Zničil stenu a strop," uviedol pre agentúru Reuters telefonicky svedok útoku, pričom dodal, že v čase výbuchu sa v mešite modlilo približne 2000 šiitských veriacich.

K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Vo vyhlásení uviedla, že cieľom útoku bol "chrám odmietačov", čo je termín, ktorý IS používa na označenie šiitských moslimov. Tých militanti pokladajú za kacírov.

Islamský štát vyzval v utorok svojich bojovníkov, aby počas práve prebiehajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán vystupňovali svoje útoky proti kresťanom a šiitom, ale i sunnitom, ktorí po boku Spojených štátov bojujú proti islamským extrémistom.

V Kuvajte, ktorý má zmiešané moslimské obyvateľstvo sunnitov aj šiitov, vládla - napriek často búrlivému parlamentnému politickému životu - doposiaľ relatívna bezpečnosť a stabilita.

Záchranári odnášajú zraneného muža po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Zakrvavený muž na odeve kráča po ulici po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Zranení ľudia po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Muž reaguje po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP


Príslušníci bezpečnotných zložiek a civilisti sa zhromaždili pred mešitou po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015.
Foto: TASR/AP