Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V meste Chóst bolo počuť výbuch; Taliban zaútočil na základňu NATO

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Agentúru Reuters o tom informovali svedkovia a obyvatelia z okolia. Zatiaľ neboli hlásené obete medzi vojakmi, zranených však bolo najmenej šesť civilistov.

Chóst 1. júna (TASR) - Samovražedný bombový útočník a ďalší povstalci dnes zaútočili na vojenskú základňu síl ISAF pôsobiacich pod velením NATO pri meste Chóst, metropole rovnomennej provincie na východe Afganistanu.

Oznámili to afganskí predstavitelia a správu potvrdila aj misia ISAF. Zatiaľ neboli hlásené obete medzi vojakmi, zranených však bolo najmenej šesť civilistov.

K zodpovednosti za útok sa prihlásilo radikálne hnutie Taliban, informovala agentúra AP.

Misia ISAF potvrdila, že povstalci zaútočili na základňu dnes približne o 13.00 h miestneho času, ale presné miesto neprezradilo.

Desaťtisíce koaličných vojakov za ostatné dva roky zaplavili bašty Talibanu na juhu krajiny a zväčša sa im tam podarilo zlepšiť bezpečnosť. Taliban je však húževnatý: otvoril nové fronty na severe a západe Afganistanu a vystupňoval aj útoky na východe, kde sa v súčasnosti odohráva väčšina tých najtvrdších bojov.

V Afganistane došlo v ostatnom čase k nárastu násilia aj preto, že Taliban začal v apríli svoju každoročnú letnú ofenzívu. Vtedy sa zaprisahal, že bude útočiť na afganskú vládu a bezpečnostné sily, ako aj na 130.000 zahraničných vojakov rozmiestnených v krajine. NATO plánuje stiahnuť vojakov z Afganistanu do konca roka 2014 a odovzdať bezpečnosť do rúk miestnych síl.

Policajný šéf provincie Chóst uviedol, že k explózii došlo na koaličnej vojenskej základni približne päť kilometrov za mestom Chóst. "Bol to veľmi silný výbuch. Chóst sa zatriasol a počuli sme paľbu," dodal provinčný policajný šéf.

Predstaviteľ afganskej polície, ktorý bol na mieste činu, povedal, že k útoku došlo na základni Salerno pri Chóste. Podľa jeho slov zranenia utrpelo šesť civilistov - tri ženy a tri deti, keď sa pod silou explózie zrútil múr.

Výbuch nastal v areáli základne, potom bolo počuť streľbu, dodal predstaviteľ afganskej polície. Nad základňou lieta vrtuľník.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vyhlásil, že samovražedný bombový útočník prenikol na základňu v aute plnom výbušnín a zaútočil neďaleko miesta, kde sa stravovali koaliční vojaci. Po výbuchu vošli pešo do areálu ďalší povstalci a spustili paľbu. "Mali samovražedné vesty, granáty na raketový pohon, ťažké guľomety a ručné granáty," spresnil Mudžáhid. Podľa jeho slov povstalci zničili lietadlo na pristávacej dráhe a zabili alebo zranili "desiatky" zahraničných vojakov.

Základňa Salerno je veľká koaličná základňa, ktorá využíva rozsiahle letisko postavené Sovietmi.