Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V mexickom štáte Veracruz zachránili uneseného novinára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátny minister pre bezpečnosť Hugo Gutiérrez Maldonado uviedol, že Miranda Cogco je v bezpečí a so svojou rodinou.

Mexiko 13. júna (TASR) - Mexického novinára Marcosa Mirandu Cogca zachránili bezpečnostné sily necelý deň po tom, čo ho z jeho domu v štáte Veracruz uniesli ozbrojení muži. Informovali o tom vo štvrtok mexickí predstavitelia.

Guvernér mexického štátu Veracruz Cuitláhuac García oznámil na Twitteri, že Miranda Cogco bol oslobodený. Guvernér zároveň pochválil armádu a štátnu aj federálnu políciu za ich výkon.

Štátny minister pre bezpečnosť Hugo Gutiérrez Maldonado uviedol, že Miranda Cogco je v bezpečí a so svojou rodinou.

Novinárova manželka v stredu povedala, že jej muž dostával celé roky vyhrážky za kritické články o miestnej samospráve.

Mirandu uniesli necelých 12 hodín po tom, čo zabili mexickú novinárku Normu Sarabiovú, pripomenula tlačová agentúra AP. Novinárku miestnych novín zavraždili v utorok v susednom štáte Tabasco na juhovýchode Mexika. Na Sarabiovú zaútočili dvaja maskovaní ozbrojení muži na motorke - niekoľkokrát na ňu vystrelili v blízkosti jej bydliska, uviedol denník Tabasco Hoy.

"Jej smrť nás nesmierne mrzí a súcitíme s jej rodinou," napísal na Twitteri šéfredaktor týchto novín Héctor Tapia.

Sarabiová pôsobila v novinách Tabasco Hoy 15 rokov a v poslednom období písala i pre viaceré lokálne médiá.

Ide už o šiestu vraždu novinára v Mexiku počas tohto roku. Mexiko predstavuje pre novinárov jednu z najnebezpečnejších krajín na svete. Od roku 2000 zabili v tomto stredoamerickom štáte - zažívajúcom vlnu násilia v súvislosti s obchodovaním s drogami a korupciou v politike - už viac než 100 pracovníkov médií. Väčšina páchateľov zostala nepotrestaná.

Mexiko sa podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) nachádza za Afganistanom a Sýriou na treťom mieste spomedzi všetkých krajín sveta, kde novinárom hrozí najväčšie nebezpečenstvo.

V máji napríklad zavraždili investigatívneho novinára Francisca Romera, ktorý sa zaoberal organizovaným zločinom a politickými kauzami.