Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Mexiku našli ďalšiu mŕtvu novinárku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov.

Mexiko 23. februára (TASR) - Mexickú televíznu moderátorku a modelku Michelle Pérezovú Tadeovú, známu ako Michell Simonová, našli v utorok mŕtvu na juhu mexického hlavného mesta. TASR správu v stredu prevzala od agentúry Reuters.

Podľa miestnych úradov bolo telo novinárky zabalené v plachtách a našli ho hasiči, ktorí bojovali s ohňom na diaľnici Picacho-Ajusco. Polícia následne miesto prehľadala a vypočula očitých svedkov, uviedla policajná hovorkyňa na sociálnej sieti Twitter.

Zmiznutie zosnulej novinárky, ktorá pochádzala z mexického štátu Veracruz, nahlásili jej príbuzní a priatelia minulý piatok. Úrady zatiaľ nezverejnili príčinu smrti Pérezovej Tadeovej, pričom uviedli, že pri vyšetrovaní pracujú s viacerými verziami.

Ak by sa potvrdilo, že v prípade novinárky išlo o vraždu, stala by sa v poradí už šiestou zamestnankyňou médií, ktorú tento rok v Mexiku zavraždili.

Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým kriminálne skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia, ktorým sa nepozdáva práca novinárov.

Reportéri bez hraníc zaraďujú Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov. Vlani boli v Mexiku zabití najmenej siedmi novinári, avšak nie je možné s určitosťou povedať, že všetky tieto úmrtia súviseli s ich prácou.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v utorok uviedol, že počet novinárov, ktorých tento rok v Mexiku doposiaľ zavraždili, je alarmujúci. "Pridávam sa k výzvam na väčšiu ochranu a zodpovednosť voči mexickým novinárom," uviedol Blinken.

Minulý týždeň sa v mexickom meste Tijuana konal tiež protest novinárov, ktorí vyzývajú prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, aby ukončil násilie páchané voči zamestnancom médií, píše Reuters.