Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Moldavsku pri hraniciach s Ukrajinou sa opäť našiel úlomok rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Typ rakety a jej pôvod je predmetom vyšetrovania.

Kišiňov/Londýn 28. septembra (TASR) — Pyrotechnici moldavskej polície vo štvrtok zneškodnili výbušninu pochádzajúcu zrejme zo strely, ktorej úlomky sa našli pri brehu rybníka neďaleko mesta Anenii Noi vzdialeného od hranice s Ukrajinou necelých 40 kilometrov.

Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC a moldavské médiá, ktoré zverejnili aj videozáznam z likvidácie výbušniny nájdenej v jazere, odkiaľ bola odčerpaná časť vody. Typ rakety a jej pôvod je predmetom vyšetrovania.

Moldavské ministerstvo vnútra v súvislosti s nálezom ubezpečilo miestnych obyvateľov, že im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Úlomky strely sa našli na odľahlom mieste — prvé domy sú vo vzdialenosti jedného kilometra od zóny, ktorú polícia uzavrela.

Ako sumarizovala BBC, od konca februára minulého roku, keď Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, ide o najmenej šiesty prípad dopadu trosiek rakety na územie Moldavska.

Naposledy sa tak stalo 25. septembra, keď sa úlomky rakety S-300 sa našli v obci ležiacej Chitcani v medzinárodne neuznanej Podnesterskej republike.

Táto obec sa nachádza tiež pri hraniciach s Ukrajinou, pričom najbližším veľkým ukrajinským mestom je prístav Odesa. V noci 25. septembra naň ruská armáda útočila bezpilotnými lietadlami Šáhid a raketami Kalibr.

Obec Chitcani je od Anenii Noi vzdialená asi 25 kilometrov.

Úlomky rakiet a dronov dopadli počas vojny na Ukrajine aj na územie Poľska a Rumunska.