Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V obci Strání je najväčší festival fašiangových tradícií v Česku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Koniec februára je tradične v znamení fašiangov aj u našich západných susedov - na východnej Morave. I tam si uchovávajú tradície.

Bratislava 20. februára (TASR) – Koniec februára je tradične v znamení fašiangov aj u našich západných susedov - na východnej Morave. I tam si uchovávajú tradície, dobové kostýmy, zvyky, veselia sa a hodujú do sýtosti.

Na moravsko-slovenskom pomedzí v kopaničiarskej obci Strání budú fašiangy sláviť 30.-krát, tentoraz od piatka do utorka (24. - 28. 2.). Bohatý program s názvom Festival fašiangových tradícií tam mávajú na prelome februára a marca od roku 1987. Začína sa vždy v piatok, päť dní pred Popolcovou stredou, a končí v utorok fašiangovou obchôdzkou. Pri nej fašančáři všetkých vekových kategórií tancujú zvláštny tanec s mečmi Pod šable. Podľa Beaty Havranovej z bratislavskej spoločnosti B. H. Public Relations & Promotion je toto podujatie v Strání najväčším festivalom fašiangových tradícií v Českej republike.

Hanácke námestie v Kroměříži bude v sobotu 25. februára dejiskom Fašiangového jarmoku. Okrem kulinárskych dobrôt od moravskej zabíjačky po koštovku vína nebude chýbať zábavný program s cimbalovou muzikou ani tradičný sprievod fašiangových masiek.

V sobotu bude mať svoje fašiangy aj mesto Vsetín, kde sa program začína o 10. hodine. Viac je o ňom uvedené na internetovej stránke www.vychodni-morava.cz.

V nedeľu 26. februára zažije Uherský Brod tradičnú fašiangovú obchôdzku mestom. Fašiangový sprievod sa vydá o 13.30 h od domu kultúry a bude mať rôzne zastávky. V pestrom programe sa predstavia rôzne súbory a na záver bude v záhrade Panského domu smútočný obrad - pochovávanie basy.