Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri Moskve uviedli do pohotovosti ďalší pluk vyzbrojený systémom S-400

Na archívnej snímke sú protilietadlové systémy S-400 Triumf počas tradičnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve. Foto: TASR AP

S-400 Triumf je najmodernejší raketový systém protivzdušnej obrany. Uviedli ho do služby v roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov.

Moskva 21. februára (TASR) - V Moskovskej oblasti uviedli dnes do stavu bojovej pohotovosti v poradí piaty protilietadlový pluk vyzbrojený raketovými systémami protivzdušnej obrany S-400 Triumf. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

"Ruské Vzdušno-kozmické sily majú tak už päť protilietadlových raketových plukov vyzbrojených komplexmi S-400 Triumf, ktoré zabezpečujú protivzdušnú obranu Moskvy a Centrálneho priemyselného regiónu Ruska," citovala z vyhlásenia rezortu agentúra TASS.

S-400 Triumf je najmodernejším raketovým systémom protivzdušnej obrany. Uviedli ho do služby v roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

V januári uviedlo Rusko na Kryme do bojovej pohotovosti aj pluk Južného vojenského okruhu vyzbrojený systémom S-400 Triumf. "Je to po prvý raz, čo na Kryme vstúpil do bojovej pohotovosti tento jedinečný komplex protivzdušnej obrany," uviedol veliteľ 4. armády vzdušných síl a protivzdušnej obrany Viktor Sevastianov. Podľa neho tento komplex nie je určený len na obranu Krymského polostrova, ale aj časti Krasnodarského kraja.