Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Moskve si pripomenuli legendárnu prehliadku z roku 1941

Ruskí vojaci sa účastnia slávnostného vojenského pochodu pri príležitosti 76. výročia vojenskej prehliadky zo 7. novembra 1941 na Červenom námestí v centre Moskvy. Foto: TASR

Vojenská prehliadka z čias Veľkej vlasteneckej vojny sa uskutočnila v čase bojov o Moskvu a konala sa na počesť 24. výročia boľševickej revolúcie z roku 1917.

Moskva 7. novembra (TASR) - Na Červenom námestí v centre Moskvy sa v utorok konal slávnostný vojenský pochod, ktorý bol pripomenutím 76. výročia vojenskej prehliadky zo 7. novembra 1941. Informovala o tom agentúra Interfax.

Vojenská prehliadka z čias Veľkej vlasteneckej vojny sa uskutočnila v čase bojov o Moskvu a konala sa na počesť 24. výročia boľševickej revolúcie z roku 1917. Zúčastnilo sa na nej 28.467 príslušníkov Červenej armády, z ktorých väčšina priamo z Červeného námestia odchádzala na front ležiaci vtedy len 30 kilometrov od hraníc Moskvy.

V utorok na Červenom námestí defilovalo zhruba 5000 osôb, medzi ktorými boli vojaci vojenských posádok z Moskvy a okolia, ako aj zástupcovia jednotlivých zložiek ministerstva obrany či kavaléria prezidentského pluku.

Po pochode na Červenom námestí nasledoval slávnostný akt kladenia vencov a kvetov k Hrobu neznámeho vojaka v Alexandrovskom sade pri kremeľských hradbách. Zúčastnili sa ňom aj účastníci spomínanej historickej prehliadky z roku 1941, aj veteráni druhej svetovej vojny.

Na Červenom námestí bude okrem toho verejnosti sprístupnená dočasná výstava dobovej vojenskej techniky z čias Veľkej vlasteneckej vojny, informovala v utorok agentúra TASS.