Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Moskve zadržali aktivistov punkového zoskupenia Pussy Riot

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Policajti ako dôvod zadržania uviedli, že aktivisti sú podozriví z účasti na spáchaní iných trestných činov.

Moskva 10. novembra (TASR) - Moskovská polícia zadržala v utorok dve členky punkovej skupiny Pussy Riot - Mariju Aľochinovú a Ritu Flores, ako aj Samariddina Radžabova a umelca známeho pod menom Farchat.

Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io, ktorý následne dodal, že polícia po výsluchu obe mladé ženy prepustila na slobodu s tým, že sa 19. novembra musia dostaviť na spísanie protokolov.

Aľochinová pre portál MBCh Media uviedla, že polícia ich zadržala v utorok v centre Moskvy, keď odchádzali z reštaurácie. Policajti ako dôvod zadržania uviedli, že aktivisti sú podozriví z účasti na spáchaní iných trestných činov.

Portál Meduza.io pripomenul, že Aľochinová a Flores boli zadržané 4. novembra v Moskve na zhromaždení, ktorého účastníci boli oblečení v ruských ľudových krojoch.

Ako dôvod pre zadržanie policajti uviedli, že mladé ženy nemali na rukách rukavice, čo údajne predstavovalo porušenie pravidiel "režimu samoizolácie" počas epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Necelý mesiac pred tým - 7. októbra, v deň narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina - aktivisti Pussy Riot vyvesili v Moskve dúhové vlajky na podporu komunity LGBTQ+ na rôzne vládne budovy: na sídle tajnej služby FSB, na budove prezidentskej kancelárie či na najvyššom súde. Polícia následne zadržala najmenej desať účastníkov tejto akcie vrátane Aľochinovej.

O dva dni neskôr jedného z účastníkov týchto akcií, aktivistu Pussy Riot Alexandra Sofejeva, odsúdili na 30 dní väzenia za opakované porušovanie pravidiel organizovania verejných zhromaždení.