Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V moslimskom centre v Lisabone nožom útočil muž z Afganistanu

Ilustračná snímka. Foto: Polícia SR

Asociácia afganskej komunity v Portugalsku požiadala verejnosť, aby na základe jedného incidentu nesúdila celú komunitu.

Lisabon 28. marca (TASR) - Útok nožom, pri ktorom v utorok v moslimskom centre v portugalskej metropole Lisabon zahynuli dve ženy a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia, spáchal utečenec z Afganistanu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Polícia incident vyšetruje ako možný teroristický útok. O život prišli zamestnankyne miestneho moslimského centra, občianky Portugalska. Predstavitelia miestnej afganskej komunity a portugalské úrady opísali útočníka ako utečenca z Afganistanu, ktorý v moslimskom centre vyhľadával pomoc.

Policajti pri zásahu na mieste činu vyzvali útočníka s nožom, aby sa vzdal. Keď sa k nim začal približovať, postrelili ho. Bol zadržaný a hospitalizovaný v miestnej nemocnici.

Podľa polície utrpelo pri útoku zranenia niekoľko osôb, ďalšie detaily však neposkytla.

Portugalský minister vnútra José Luís Carneiro povedal, že podozrivý "mladý muž" žije v Portugalsku na základe programu Európskej únie, v rámci ktorého sú žiadatelia o azyl presúvaní do členských krajín EÚ, aby sa tak zmiernil tlak na krajiny ako Grécko a Taliansko.

Útočníkova žena podľa ministra zahynula v utečeneckom tábore v Grécku. Muž tak ostal sám s troma deťmi vo veku deväť, sedem a štyri roky. Nič nenaznačovalo, že útočník sa v minulosti správal agresívne, naopak, malo ísť o pokojného muža.

Asociácia afganskej komunity v Portugalsku požiadala verejnosť, aby na základe jedného incidentu nesúdila celú komunitu.