Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Naí Dillí hrozia povodne, hladina rieky Jamuna stúpa

Na snímke ľudia po tom, čo prívalové dažde spôsobili vzdutie rieky Jamuna v Naí Dillí v Indii. Foto: TASR/AP

Silné dažde, ktoré spôsobujú povodne a zosuvy pôdy, sú pre oblasť južnej Ázie v období monzúnových dažďov trvajúcom od júna do septembra bežné.

Naí Dillí 13. júla (TASR) — Po výdatných zrážkach v období monzúnových dažďov vyzvali úrady obyvateľov zväzového teritória Naí Dillí žujúcich v blízkosti rieky Jamuna, aby sa evakuovali do bezpečia. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry DPA.

"Nečakajte," vyzvala v stredu miestna vláda obyvateľov nízko položených oblastí pri tejto rieke, ktorá pramení v Himalájach a je najväčším prítokom Gangy.

Televízna stanica NDTV uviedla, že Jamuna sa už vyliala zo svojich brehov a dokonca prekročila doposiaľ najvyšší stav z roku 1978. V nadchádzajúcich dňoch predpovedajú meteorológovia ďalšie dažďové zrážky.

Silné dažde, ktoré spôsobujú povodne a zosuvy pôdy, sú pre oblasť južnej Ázie v období monzúnových dažďov trvajúcom od júna do septembra bežné. Často dochádza aj k veľkým škodám i obetiam na životoch. Súčasne je však dážď životne dôležitý pre poľnohospodárstvo, z ktorého žije väčšia časť obyvateľstva Indie.