Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Raziu v nemeckom Hildesheime prezradili médiá, jej úspech je otázny

Na snímke policajná jednotka vniká do mešity v nemeckom Hildesheime 27. júla 2016. Foto: TASR/AP

Práve hildesheimský spolok je v Nemecku považovaný za miesto kontaktov radikálov zo salafistickej scény, ktoré je už dlhší čas v hľadáčiku dolnosaských bezpečnostných zložiek.

Berlín/Bratislava (28. júla 2016) - Nemecké bezpečnostné zložky zaistili pri stredajšej razii proti stúpencom salafizmu v dolnosaskom Hildesheime počítače, mobilné telefóny, harddisky a iné nosiče údajov, vzduchové a poplašné zbrane, ako aj 25.000 eur v hotovosti.

Polícia teraz zaistené veci preskúma a vyhodnotí.

Ako však vysvitlo až deň po razii v priestoroch Nemeckojazyčného islamského spolku (DIK) a po domových prehliadkach u ôsmich členov jeho predstavenstva, bezpečnostné zložky realizovali mesiace pripravovanú operáciu napokon narýchlo, pretože periodikum Neue Presse vydávané v Hannoveri prinieslo spravodajský materiál o tejto pripravovanej policajnej akcii a dokonca vo veci kontaktovalo predstaviteľov DIK.

Krajinský minister vnútra Boris Pistorius dnes v tejto súvislosti netajil pobúrenie a avizoval trestné oznámenie na neznámeho páchateľa požadujúc trestnoprávne dôsledky.

Na snímke policajt nesie škatuľu po razii v mešite v nemeckom Hildesheime 27. júla 2016.
Foto: TASR


Zatiaľ nevedno, ako sa spomínané noviny dostali k informáciám o pripravovanej razii, o ktorej povolenie požiadala polícia správny súd v pondelok, aby sa inkriminovaný článok v periodiku objavil už o necelých 48 hodín neskôr.

Na úspešnú prácu exekutívy je, ako zdôraznil Pistorius, potrebné, aby mohla pracovať nerušene. Takéto "podpásovky" jej priveľmi nepomôžu, vyplynulo z ministrových slov. Súčasne zaznelo, že mohlo dôjsť aj k ohrozeniu samotných nasadených príslušníkov, pretože členovia spolku boli telefonátom z redakcie periodika varovaní. Zatiaľ však minister nevedel a ani nechcel prezradiť, do akej miery to ovplyvnilo úspešnosť razie, osobitne s ohľadom na očakávaný pokus o postavenie predmetného spolku mimo zákon.

Informácie priniesol Severonemecký rozhlas (NDR).

Práve hildesheimský spolok je v Nemecku považovaný za miesto kontaktov radikálov zo salafistickej scény, ktoré je už dlhší čas v hľadáčiku dolnosaských bezpečnostných zložiek.

Podľa ministrových slov nemienia tolerovať ignorovanie platných predpisov salafistami, dokonca ich spochybňovanie ústavného poriadku a presviedčanie mladých ľudí, aby sa pripojili k Islamskému štátu (IS). Proti tomu mienia bojovať s využitím všetkých prostriedkov právneho štátu.

Viacero návštevníkov tamojšej mešity odcestovalo v minulosti preukázateľne do Sýrie, respektíve Iraku, aby sa tam pripojili k džihádistom z IS, uviedol ešte v stredu krajinský rezort vnútra.