Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Nemecku aktivisti v kostýmoch protestovali proti súkromným lietadlám

Niekoľko klimatických aktivistov v kostýmoch tučniaka sa v piatok ráno 25. augusta 2023 pokúsilo zablokovať letisko na nemeckom ostrove dovolenkárov Sylt a protestovať proti cestovaniu súkromnými lietadlami. Foto: TASR/DPA

Na proteste na najsevernejšom nemeckom ostrove sa zúčastnilo 15 ľudí a niektorí z nich sa dostali aj na pozemok letiska.

Hamburg 25. augusta (TASR) - Niekoľko klimatických aktivistov v kostýmoch tučniaka sa v piatok ráno pokúsilo zablokovať letisko na nemeckom ostrove dovolenkárov Sylt a protestovať proti cestovaniu súkromnými lietadlami. TASR prevzala správu z tlačovej agentúr DPA.

Na proteste na najsevernejšom nemeckom ostrove sa zúčastnilo 15 ľudí a niektorí z nich sa dostali aj na pozemok letiska, uviedla policajná hovorkyňa v meste Flensburg.

Skupina má motto "Tie najskvelejšie lietadlá zostávajú na zemi". Uviedla, že chcela "vyslať signál proti extrémnej nespravodlivosti, akú stelesňujú súkromné lietadlá a letecká doprava".

"Súkromné lietadlá sú vrcholom klimatickej nespravodlivosti," uviedla vo vyhlásení Magdalena Heuwieserová z protestnej skupiny.

Na miesto rýchlo prišiel letiskový personál a zabránil niekoľkým aktivistom preliezť cez plot na letiskový pozemok, povedal fotograf tlačovej agentúry DPA.

Okoloidúci ľudia sa tiež ráno snažili aktivistov zadržať a odovzdať polícii.

Aktivisti pôvodne plánovali obsadiť vchod na súkromný letiskový terminál a bicyklovať sa po letiskovej dráhe, ako sami uviedli.

Trasa Hamburg-Sylt je pokladaná za jednu z najrušnejších pre súkromné lety v Nemecku.