Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Nemecku obžalovali členov krajne pravicového hnutia Ríšski občania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obžalovaní čelia závažným podozreniam z členstva v teroristickej organizácii, ako aj z prípravy vlastizradných aktivít, uvádza sa vo vyhlásení spolkovej prokuratúry v meste Karlsruhe.

Berlín 12. decembra (TASR) - Spolková prokuratúra v Nemecku v utorok oznámila, že obžalovala 27 podozrivých členov krajne pravicovej "teroristickej skupiny" Ríšski občania (Reichsbürger), informuje TASR podľa agentúr AFP a DPA.

Podozriví členovia zoskupenia boli zatknutí ešte vlani v rámci rozsiahlej protiteroristickej akcie v súvislosti s podieľaním sa na sprisahaní s cieľom útoku na parlament v Berlíne a zvrhnutie spolkovej vlády.

"Obžalovaní čelia závažným podozreniam z členstva v teroristickej organizácii, ako aj z prípravy vlastizradných aktivít," uvádza sa vo vyhlásení spolkovej prokuratúry v meste Karlsruhe.

Členovia krajne pravicového hnutia Reichsbürger neuznávajú legitimitu úradujúcej vlády Nemecka a odmietajú demokratické a ústavné štruktúry spolkovej republiky, ako sú parlament, zákony a súdy, pripomína DPA. Zoskupenie úrady obviňujú zo sprisahania s cieľom násilne zvrhnúť politický systém v Nemecku a inštalovať novú vládu.

Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) mala scéna okolo hnutia Ríšski občania v roku 2022 približne 23.000 členov v celom Nemecku; tento počet bol o 2000 vyšší než predchádzajúcom roku.

Medzi zadržanými počas rozsiahlych minuloročných razií bola aj Birgit Malsacková-Winkemannová, bývalá krajne pravicová poslankyňa zo strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ako aj vojak nemeckých elitných špeciálnych jednotiek KSK.

Zatknutý bol aj nemecký aristokrat a biznismen Heinrich XIII Prince Reuß, ktorého obviňujú z toho, že stál na čele sprisahania.

Títo sprisahanci sa chceli podľa obžaloby organizovať okolo akejsi centrálnej "rady" a prechodná vláda by sa pokúsila vyjednať nový poriadok pre Nemecko s víťaznou spojeneckou mocnosťou z druhej svetovej vojny, píše DPA. Prokuratúra predpokladá, že sprisahanci za legitímny kontakt pre takéto vyjednávanie považovali výlučne Ruskú federáciu, a nie Spojené štáty, Britániu či Francúzsko.

Podozriví pritom mali osobitný zámer verbovať vojakov a policajtov, aby sa zúčastnili tohto sprisahania, dodala prokuratúra v Karlsruhe.

Z policajného vyšetrovania okrem toho vyplynulo, že na základne alternatívneho plánu sa násilne plánovali dostať do sídla nemeckého parlamentu pomocou menšej ozbrojenej skupiny.