Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nemecku sa konala posledná rozlúčka s obeťami zrážky vlakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tragédia sa odohrala na jednokoľajovej dráhe, kde sa čelne zrazili dva osobné vlaky.

Berlín 14. februára (TASR) - Stovky trúchliacich sa zišli dnes na poslednej rozlúčke s 11 obeťami utorkového vlakového nešťastia, ku ktorému došlo v juhonemeckom meste Bad Aibling. "Chceme s vami zdieľať toto neznesiteľné bremeno," povedala pozostalým a priateľom obetí luteránska biskupka Susanne Breitová-Kesslerová.

Spoločný luteránsky a katolícky obrad sa konal v tamojšom kostole, píše agentúra AP.

Tragédia sa odohrala na jednokoľajovej dráhe, kde sa čelne zrazili dva osobné vlaky. Okrem 11 obetí si havária vyžiadala aj desiatky zranených osôb. Záchranné tímy v uplynulých dňoch odstraňovali vraky oboch súprav, pričom úrady sa stále pokúšajú určiť presnú príčinu kolízie vlakov.

Vyšetrovatelia zvažujú možné technické nedostatky, zlyhanie ľudského faktora alebo kombináciu oboch scenárov. Experti našli v piatok tretiu a poslednú z tzv. čiernych skriniek a dúfajú, že údaje zo záznamových zariadení im pomôžu zistiť príčinu zrážky. Pátranie po ďalších možných obetiach už úrady ukončili.

Zrážka sa stala v zákrute na úseku trate vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať. Išlo o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.