Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Oxid uhoľnatý unikal v dome v Güterslohu, evakuovaní sú v nemocnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako vyplýva z informácií Západonemeckého rozhlasu (WDR), hasiči evakuovali obytný dom, v ktorom žilo viacero rodín.

Kolín nad Rýnom/Gütersloh 7. februára (TASR) - Iba dva dni po rodinnej tragédii v Esslingene pri Stuttgarte v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, kde po úniku oxidu uhoľnatého v obytnom dome zomrela štvorčlenná rodina tureckého pôvodu, prišla v stredu správa o úniku tohto zákerného plynu z mesta Gütersloh v inej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Ako vyplýva z informácií Západonemeckého rozhlasu (WDR), hasiči tam evakuovali obytný dom, v ktorom žilo viacero rodín. Všetkých 14 obyvateľov objektu skončilo v noci na stredu v nemocnici s podozrením na priotrávenie sa oxidom uhoľnatým.

Zdroj úniku plynu, ktorý dosahoval nielen v budove, ale aj u obyvateľov podľa výsledkov merania záchranárov znepokojujúce hodnoty, zatiaľ nie je známy.

Prípad vyšetruje polícia.

V Nemecku skutočne zabíjal kysličník uhoľnatý, potvrdila pitva



Výsledky súdnej pitvy potvrdili, že štvorčlenná rodina tureckého pôvodu zomrela v obytnom dome v Esslingene pri Stuttgarte v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na následky otravy kysličníkom uhoľnatým. Potvrdila to v stredu príslušná prokuratúra, informovalo internetové vydanie denníka Bild.

Obete našli v pondelok príbuzní, ktorí následne privolali záchranárov i políciu. Na mŕtvych telách rodičov vo veku 29 rokov a ich dvoch detí vo veku štyroch a troch rokov sa nenašli žiadne stopy naznačujúce cudzie zavinenie alebo samovraždu; takéto indície kriminalisti nenašli ani v samotnom objekte. V budove však namerali výrazne zvýšenú koncentráciu kysličníka uhoľnatého.

Podľa policajných vyšetrovateľov mnohé nasvedčuje tomu, že smrteľný plyn bez farby a zápachu unikal do interiéra z vykurovacieho telesa zrejme dlhší čas. Otec Turgay Ö. a jeho manželka Filiz, ako aj syn Mert a dcéra Minel sa zrejme mylne domnievali, že bolesti hlavy - prvé symptómy otravy - ich sužujú v dôsledku chrípkového ochorenia. Vyšetrovatelia totiž našli v byte množstvo liekov používaných práve proti chrípke.