Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Nemecku vznikla nová strana Únia hodnôt

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Svojimi provokatívnymi a populistickými vyjadreniami sa však začal dostávať do čoraz väčšej izolácie a v januári 2024 z CDU vystúpil.

Berlín 18. februára (TASR) — V Nemecku v sobotu oficiálne vznikla nová politická strana s názvom Werteunion (Únia hodnôt), ktorej predsedom je bývalý riaditeľ Úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maaßen. Informovala o tom agentúra DPA.

Zakladajúci akt sa podľa medializovaných informácií uskutočnil za zatvorenými dverami na lodi kotviacej na rieke Rýn v Bad Godesbergu, jednom zo štyroch obvodov mesta Bonn. Neskorší zjazd strany „bude samozrejme verejný“, povedal jej hovorca.

Maaßen bol pôvodne členom konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), šéfom BfV, civilnej kontrarozviedky, bol v rokoch 2012 - 2018. V januári 2023 sa stal predsedom Únie hodnôt, ktorá bola pridružená k bloku CDU/CSU.

Svojimi provokatívnymi a populistickými vyjadreniami sa však začal dostávať do čoraz väčšej izolácie a v januári 2024 z CDU vystúpil. Oznámil tiež, že Únia hodnôt sa zmení na politickú stranu, ktorú označil za „konzervatívno-liberálnu“.

V rozhovore pre televíznu stanicu tv.berlin Maaßen v piatok povedal, že Únia hodnôt chce vyplniť medzeru medzi klasickou CDU/CSU, ktorá zišla zo svojej cesty, a krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD), ktorá sa zradikalizovala. "Reprezentujeme klasické občianske hodnoty, vďaka ktorým je Nemecko silné a v konečnom dôsledku formovali CDU," povedal Maaßen.

Únia hodnôt podľa návrhu svojho programu podporuje slobodu, právny štát, demokraciu, toleranciu, je však proti zasahovaniu štátu do života občanov. Občanom chce dať možnosť hlasovať o zákonoch schválených parlamentom.