Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Zadržali kamaráta útočníka z Mníchova, možno o čine vedel

Ľudia smútia vedľa nákupného centra Olympia, kde došlo k útoku. Foto: TASR/AP

Vyšetrujú ho pre obvinenie z neoznámenia plánovaného trestného činu. Nemecká strana zatiaľ neposlala slovenským orgánom oficiálnu žiadosť o preverenie zbrane.

Mníchov 24. júla (TASR) - Nemecká polícia zadržala 16-ročného kamaráta útočníka z Mníchova pre podozrenie, že mohol vedieť o plánovaní streľby z piatkového večera. Oznámil to dnes večer policajný hovorca v bavorskej metropole, informuje agentúra DPA.

Zadržaného podľa hovorcu vyšetrujú pre obvinenie z neoznámenia plánovaného trestného činu. Polícii sa prihlásil už v piatok krátko po streľbe v obchodnom centre Olympia, pretože poznal útočníka, ktorý zastrelil deväť ľudí a následne aj sám seba. Vyšetrovatelia dnes odhalili rozpory v jeho výpovediach, preto ho špeciálna jednotka večer zadržala v jeho byte v mestskej časti Laim.

Vyšetrovatelia tiež preverujú, či je zadržaný zodpovedný za výzvu na Facebooku na dnešné stretnutie v kine neďaleko mníchovskej hlavnej železničnej stanice. Správa sa totiž podobá na výzvu 18-ročného útočníka rovnako z Facebooku, na ktorej zverejnil pozvanie do reštaurácie rýchleho občerstvenia, kde streľbu spustil.

Polícia súčasne varovala pred ďalšími činmi napodobňujúcimi útok z piatka. V oznámení dodala, že pri prehliadke kina nenašla nič podozrivé.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann vyjadril dnes večer pochybnosti o tom, že úmysly páchateľa z obchodného centra bolo možné odhaliť skôr. Lekári, ktorí mladého muža predtým vyšetrovali kvôli duševnému ochoreniu, poukázali skôr na hrozbu samovraždy. "Žiaden nepovedal, že uňho videl hrozbu, že by mohol byť agresívny voči iným ľuďom," povedal Herrmann v programe televízie ARD.

Reportérka novín Süddeutsche Zeitung, Annette Ramelsbergerová, v rovnakej relácii naopak uviedla, že hovorila so spolužiakmi páchateľa a tí jej povedali o vyhrážkach mladého muža, že ich všetkých zabije alebo spácha atentát.

Podľa doterajších zistení vyšetrovateľov nebol medzi obeťami streľby žiaden zo spolužiakov útočníka. Ten mal byť podľa správ v roku 2012 terčom šikanovania zo strany spolužiakov.

Žiadosť o preverenie zbrane z Mníchova zatiaľ neprišla

Nemecká strana zatiaľ neposlala slovenským orgánom oficiálnu žiadosť o preverenie zbrane, ktorou mal podľa medializovaných informácií 18-ročný mladík nemecko-iránskeho pôvodu zastreliť v piatok (22.7.) v nemeckom Mníchove deväť ľudí. Slovensko si však prostredníctvom medzinárodnej policajnej spolupráce vyžiadalo z vlastnej iniciatívy informácie o zbrani. Pre TASR to uviedol riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Zatiaľ sme odpoveď od partnerských organizácií nedostali. Ministerstvo vnútra (MV) SR v tomto smere podniklo patričné opatrenia ešte minulý rok, kedy zakázalo predaj expanzných zbraní cez internet a podriadilo ich nákup zaregistrovaniu a evidencii na polícii. Predaj našich zbraní cez internet a do zahraničia sa tak minimalizoval. Okrem toho nová legislatíva sprísnila aj spôsob, ako sa strelná zbraň deaktivuje na expanznú, takže jej spätná aktivácia je dnes zložitejšia," uviedol Netík pre TASR.

Celý problém s expanznými zbraňami nastal podľa MV SR počas vlády Ivety Radičovej, keď v roku 2011 poslanecký návrh SaS zmenil zákon o strelných zbraniach a výrazne zliberalizoval predaj expanzných zbraní cez internet bez akejkoľvek kontroly.

"Dnes v podstate nevieme odhadnúť, koľko expanzných zbraní zo Slovenska bolo takto predaných bez akejkoľvek registrácie. Takže zbrane so slovenským pôvodom predané pred rokom 2015 sa môžu stále na trhu objaviť. Faktom je, že samotný predaj expanznej zbrane nie je trestným činom, trestným činom je až jej následná aktivácia," dodal Netík.

Streľba v areáli mníchovského obchodného strediska Olympia sa skončila smrťou desiatich ľudí vrátane útočníka, ktorý spáchal samovraždu a jeho telo našli približne kilometer od miesta činu. Medzi obeťami nie sú Slováci.