Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zakázali neonacistickú skupinu Hammerskins Deutschland

Svena Kruegera (vľavo), pravicového extrémistu známeho v celom Nemecku, sprevádza policajt počas razie na jeho pozemku v nemeckom Jameli 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Policajti tiež v utorok ráno vykonali razie v bytoch 28 podozrivých členov v 10 spolkových krajinách vrátane Berlína a Bavorska, informovalo ministerstvo vnútra.

Berlín 19. septembra (TASR) - Nemecké ministerstvo vnútra v utorok oznámilo zákaz neonacistickej formácie Hammerskins Deutschland. Zakázané sú aj regionálne sekcie Hammerskins Deutschland a jej podporná skupina Crew 38, informovala agentúra DPA.

Policajti tiež v utorok ráno vykonali razie v bytoch 28 podozrivých členov v 10 spolkových krajinách vrátane Berlína a Bavorska, informovalo ministerstvo vnútra. Zatiaľ nie je jasné, či niektoré osoby, u ktorých sa konala bytová prehliadka, polícia aj zadržala.

Ministerka vnútra Nancy Faeserová objasnila, že skupina Hammerskins Deutschland propaguje "rasovú teóriu založenú na nacistickej ideológii". Podľa ministerky Nemecko zasadilo "tvrdý úder organizovanému pravicovému extrémizmu". "Robíme koniec neľudským aktivitám medzinárodne aktívneho neonacistického združenia v Nemecku," doplnila.

Ide už o dvadsiaty zákaz, ktorý ministerstvo vnútra uvalilo na krajne pravicovú organizáciu v Nemecku, uvádza sa v tlačovej správe rezortu. Hammerskins Deutschland sú odnožou hnutia Hammerskins Nation založeného v roku 1988 v Spojených štátoch.

Jeho nemecká pobočka, ktorá má 130 členov, zohráva "vedúcu úlohu na krajne pravicovej scéne v Európe", zdôrazňuje sa v tlačovej správe ministerstva. Podľa ministerstva jadrom činnosti tejto malej skupiny je propagácia rasovej teórie založenej na nacistickej ideológii prostredníctvom koncertov alebo vysielania zvukových nahrávok a predaja antisemitských predmetov.

Členovia tohto hnutia po celom svete sa označujú za "bratov" a považujú sa za elitu krajne pravicovej skinheadskej scény.

Nemecko vníma krajne pravicový terorizmus ako vážnu hrozbu, a to najmä po neúspešnom útoku na synagógu v Halle na východe krajiny z októbra 2019 a po rasistickom útoku v Hanau pri Frankfurte z februára, keď prišlo o život deväť ľudí.

Agentúra DPA dodala, že zásah proti Hammerskins Deutschland sa pripravoval takmer rok a uskutočnil sa aj s pomocou amerických úradov.