Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zatkli Afgancov podozrivých z plánovania útoku vo Švédsku

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Útok mal byť odvetou za pálenie koránu vo Švédsku a Dánsku počas demonštrácií minulý rok.

Frankfurt 19. marca (TASR) – Nemecké úrady v utorok zatkli dvoch Afgancov s väzbami na teroristickú organizáciu Islamský štát pre podozrenie z plánovania útoku na švédsky parlament. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Nemecká prokuratúra uviedla, že zadržanými mužmi sú Ibrahim M. G. a Ramin N.. Zadržaní boli v meste Gera na východe spolkovej krajiny Durínsko.

Útok mal byť odvetou za pálenie koránu vo Švédsku a Dánsku počas demonštrácií minulý rok. Obe krajiny takéto činy odsúdili, v rámci slobody prejavu im však nemôžu zabrániť. Dánska vláda koncom augusta oznámila, že pripraví návrh zákona, ktorý zakazuje pálenie koránu a ďalších posvätných kníh na verejnosti.

Dánsky parlament ho schválil začiatkom decembra a kriminalizuje "nevhodné zaobchádzanie" s náboženskými textami vrátane pálenia koránu.

Švédsky migračný úrad v októbri rozhodol o vyhostení Iračana, ktorý na demonštráciách v Štokholme pálil korán. Príkaz na deportáciu však nebol vykonaný, pretože vo vlasti mu hrozilo mučenie. Ak by sa situácia v Iraku zmenila, muža deportujú, dodal hovorca švédskeho úradu.