Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zatkli ďalšieho vojaka pri vyšetrovaní extrémizmu v armáde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maximiliana T. zatkli v meste Kehl na juhozápade krajiny.

Berlín 9. mája (TASR) - V súvislosti s vojakom Bundeswehru Francom A., ktorý pózoval ako utečenec, aby mohol uskutočniť xenofóbne útoky, zatkli v Nemecku ďalšieho podozrivého vojaka. Informovala o tom dnes prokuratúra.

Maximiliana T. zatkli v meste Kehl na juhozápade krajiny. Je podozrivý, že podporoval Franca A. v jeho plánoch spáchať teroristické útoky na migrantov, napísal magazín Der Spiegel.

Prípad vyvolal otázky o rozsahu pravicového zmýšľania v radoch Bundeswehru a o tom, prečo nemecké azylové postupy nezistili, že Franco A. figuruje pod falošným menom ako sýrsky utečenec.

Zadržaný komplic Franca A. kryl jeho neprítomnosť pri jednotke

Vyšetrovanie kauzy príslušníka nemeckého Bundeswehru Franca A. sa ďalej rozširuje po tom, čo dnes v meste Kehl v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko zadržali jeho kolegu z útvaru v alsaskom Illkirchu. Má ísť o pravdepodobného komplica Maximiliana T., ktorý sa mal podieľať na plánovaní ultrapravicovo motivovaných teroristických útokov v snahe vyvolať podozrenie, že za nimi stáli migranti.

Nadporučík Franco A. sa dokonca vydával pod falošnou identitou za sýrskeho utečenca a poberal istý čas neoprávnene aj sociálne dávky.

Odpoveď na otázku, či v Bundeswehre skutočne jestvovala krajne pravicová teroristická bunka, vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú.

Obaja obvinení príslušníci ozbrojených síl však mali za pomoci ďalšieho mladíka, študenta Mathiasa F., pripravovať útok, v súvislosti s ktorým by podozrenie upriamili na utečencov.

Spolková prokuratúra v tejto súvislosti uviedla, že doterajšie vyšetrovanie potvrdilo zámer trojice usilovať o životy vysokopostavených osobností verejného života a politikov. Tí figurovali na akomsi "zozname smrti" v kategóriách A,B,C, D, a to vrátane bývalého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, spolkového ministra spravodlivosti Heika Maasa (obaja boli v kategórii A), ako aj ďalších potenciálnych terčov.

Vyšetrovatelia majú poznatky, že atentát mal realizovať Franco A. a práve preto sa nechal zaregistrovať ako žiadateľ o azyl zo Sýrie. Občania mali plánovaný zločin vnímať ako teroristický čin radikálneho islamistu z radov uznaných utečencov.

Predmetom interného vyšetrovania v Spolkovom úrade pre migráciu a utečencov je teraz i pochybenie, ktoré viedlo k uznaniu Franca A. za žiadateľa o azyl zo Sýrie, aj keď neovláda arabčinu.

Maximilian T. kryl činnosť svojho kolegu z jednotky umiestnenej v Alsasku pred nadriadenými, keď jeho neprítomnosť ospravedlňoval nezriedka nepravdivými argumentmi. U Mathiasa F. zadržaného podobne ako v prípade Franca A. ešte na sklonku apríla, sa našlo viac ako 1000 kusov munície zrejme zo zásob Bundeswehru, čo je ešte tiež predmetom vyšetrovania.