Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Nemecku zlikvidujú vyše 100.000 kusov hydiny kvôli vtáčej chrípke

Ilustračná snímka, vtáčia chrípka Foto: TASR/AP

Na trojici dolnosaských hydinárskych fariem totiž potvrdili výskyt kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N8.

Berlín 25. novembra (TASR) - Úrady v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko dali utratiť 16.000 moriakov a nariadili likvidáciu 92.000 kusov hydiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky na tamojších farmách.

Na trojici dolnosaských hydinárskych fariem totiž potvrdili výskyt kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N8. V okolí postihnutých chovov v oblasti Cloppenburgu bola vyhlásená trojkilometrová ochranná zóna.

Uvedený kmeň sa ľahko šíri medzi vtákmi, avšak doteraz nie je známy žiadny prípad jeho prenosu na človeka.

Od 8. novembra zistili výskyt vírusu H5N8 u divo žijúcich vtákov už v desiatich zo 16 nemeckých spolkových krajín. V štyroch spolkových krajinách bol potvrdený aj na hydinových farmách.

Výskyt vírusu u vtáctva aktuálne hlásia aj ďalšie európske štáty vrátane Dánska, Maďarska, Rakúska, Švajčiarska a Švédska. Podľa nemeckých expertov ho zrejme šíria voľne žijúce vtáky, u ktorých sa neprejavujú žiadne symptómy.

Niekoľko nemeckých spolkových krajín nariadilo farmárom, aby držali hydinu v uzavretých priestoroch, čo zabráni jej kontaktu s vtákmi žijúcimi vo voľnej prírode. Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva zase sprísnilo predpisy pre väčšie hydinové farmy, ktoré musia posilniť hygienické a bezpečnostné opatrenia.