Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nemecko: 17-ročný Afganec z IS zranil sekerou 20 ľudí vo vlaku

Hasiči a sanitky neďaleko zátarasy 18. júla 2016 v nemeckom Würzburgu. Foto: TASR/AP

Incident sa stal v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg. Mladý migrant mal kričať Alláhu akbar. V byte pestúnskej rodiny, ktorá sa ho ujala, už našli zástavu IS.

Berlín 19. júla (TASR/AP) - Najmenej 20 ľudí utrpelo v pondelok zranenia po tom, ako muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko. Páchateľa polícia zastrelila. Informovala o tom spravodajská televízia BBC s využitím informácií hongkonského denníka South China Morning Post.

Podľa bavorskej polície útočník sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, z toho dvoch ťažko. Medzi zranenými je 62-ročný muž, jeho 58-ročná manželka, ich 27-ročná dcéra a jej 31-ročný priateľ. Spolu s nimi cestoval aj 17-ročný syn, ktorý zranenia neutrpel.

Páchateľ pri útoku ľahko zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil. Würzburská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že ďalších 14 pasažierov utrpelo šok a musela im byť poskytnutá odborná psychologická pomoc.

Na snímke pohľad cez okno vlaku na krvavé škvrny a termofóliu 18. júla 2016 v nemeckom Würzburgu. Najmenej 20 ľudí utrpelo v pondelok zranenia po tom, ako muž vyzbrojený sekerou a nožom zaútočil na cestujúcich v osobnom vlaku v nemeckom meste Würzburg v spolkovej krajine Bavorsko. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann zároveň uviedol, že páchateľom bol 17-ročný Afganec.
Foto: TASR/AP


V byte afganského páchateľa našli zástavu IS

Páchateľa polícia zastrelila na úteku, čo potvrdilo aj bavorské ministerstvo vnútra. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann zároveň uviedol, že páchateľom bol 17-ročný Afganec.

Tlačová agentúra Amak, ktorá je propagandistickým médiom Islamského štátu (IS), vyhlásila, že útočník bol "bojovníkom" tejto teroristickej organizácie.

Afganský tínedžer, ktorý požiadal o azyl po tom, ako prišiel do Nemecka ako maloletá osoba bez sprievodu dospelých, žil v utečeneckom stredisku v meste Ochsenfurt a neskôr sa ho ujala pestúnska rodina.

Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili ručne maľovanú zástavu Islamského štátu - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší".

Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna je však priskoro hodnotiť, či bol páchateľ členom tejto džhihádistickej sekty alebo sa zradikalizoval sám.

K incidentu došlo len niekoľko dní po masakre vo francúzskom meste Nice, kde islamský fanatik nákladným vozidlom smrteľne zrazil 84 osôb. K zločinu sa prihlásil tiež Islamský štát (Dáiš).

Nemecká politička Zelených kritizovala políciu za zastrelenie útočníka

Politička nemeckej strany Zelení Renate Künastová krátko po pondelňajšom útoku vo vlaku pri meste Würzburg kritizovala políciu za to, že zastrelila unikajúceho páchateľa, ktorý bol stále agresívny. Vyvolala tak mnoho pobúrených reakcií, informovala dnes agentúra DPA.




"Prečo nemohol byť útočník postrelený tak, aby nebol schopný (ďalšieho) útočenia???? Pýtam sa!" napísala na Twitteri Künastová, ktorá je predsedníčkou právneho výboru Bundestagu. Predseda nemeckých policajných odborov Rainer Wendt na to reagoval slovami, že poslankyňa by nemala "rozdávať rozumy".

"Ak na policajtov niekto útočí týmto spôsobom, nebudú sa spoliehať na kung-fu. Nanešťastie, sa to potom niekedy končí smrťou páchateľa, čo však nezmeníme," upozornil Wendt v rozhovore pre denník Saarbrücker Zeitung. Dodal, že postup policajtov v tomto prípade preverí prokuratúra. Interné vyšetrovanie už začala aj bavorská kriminálna polícia.

Okresná polícia na kritický príspevok poslankyne odpovedala priamo na Twitteri slovami, že "tvít so štyrmi otáznikmi v tejto chvíli nie je opodstatnený".

Vyšetrovatelia našli v izbe páchateľa zástavu Islamského štátu

Video, v ktorom útočník z nemeckého regionálneho vlaku, 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu hovorí, že je vojakom Islamského štátu (IS) a začína "svätú operáciu", zverejnila dnes tlačová agentúra Amak. Tento propagandistický zdroj blízky IS už skôr informoval, že útočník bol "bojovníkom" tejto teroristickej organizácie.

Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry DPA.

Nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere netajil, že ho útok šokoval a odsúdil zločin ako "nezmyselný akt nevyberavého násilia". Súčasne ubezpečil, že príslušné zložky urobia všetko, čo je v ich silách, aby podobným činom zabránili.

Ako dnes informoval vrchný prokurátor z Würzburgu Erik Ohlenschlager, 17-ročný útočník nastúpil do vlaku s odhodlaním zabiť neznámych neveriacich, aby sa tak pomstil nemoslimom za utrpenie ľudí moslimskej viery, pričom rátal s vlastnou smrťou. Išlo o veriaceho moslima, ktorý však doteraz nebol trestne stíhaný. Iba v uplynulú sobotu sa dozvedel, že jeho priateľ prišiel v Afganistane o život.

Útočník podľa doterajších zistení pricestoval do Nemecka 30. júna 2015 ako neplnoletý utečenec. Po registrácii v Passau sa na nemeckom území zdržiaval legálne. Od minulého roka bol registrovaný ako žiadateľ o azyl. Od marca žil v utečeneckom centre v okrese Würzburg, ostatné dva mesiace strávil v pestúnskej rodine, ktorú opustil v pondelok o 20.00. Zároveň sa pripravoval na absolvovanie učilišťa.

Vyšetrovatelia našli v izbe páchateľa zástavu Islamského štátu - teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi - , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde.

Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine "Alláhu akbar", čo znamená "Boh je najväčší. Tínedžer údajne zanechal list na rozlúčku adresovaný otcovi, o jeho obsahu však nie sú známe žiadne detaily, vyplýva z informácií bavorského krajinského ministra vnútra Joachim Herrmann.