Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V New Yorku sa stretli egyptský prezident a izraelský premiér

Na archívnej snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa konalo pri príležitosti Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa dnes začína v New Yorku. Išlo o prvú oficiálnu schôdzku oboch politikov od roku 2014.

Káhira 19. septembra (TASR) - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v pondelok stretli na dvojstrannom rokovaní, ktorého témou bol najmä mierový proces na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra DPA.

Stretnutie sa konalo pri príležitosti Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorá sa dnes začína v New Yorku. Išlo o prvú oficiálnu schôdzku oboch politikov od roku 2014, keď sa Sísí ujal prezidentského úradu.

Podľa vyhlásenia kancelárie egyptského prezidenta Sísí diskutoval s Netanjahuom o "úsilí obnoviť rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi".

Izraelský denník Haarec uviedol, že stretnutie oboch predstaviteľov trvalo približne 90 minút a jeho predmetom boli najmä regionálne otázky. Egyptský prezident údajne uviedol, že bude podporovať mierové procesy na Blízkom východe vrátane izraelsko-palestínskych mierových rokovaní.

Tajné stretnutie medzi Sísím a Netanjahuom sa uskutočnilo už v januári 2016. Tento summit za účasti jordánskeho kráľa Abdalláha II. a vtedajšieho ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho, o ktorom Haarec informoval vo februári, však nepriniesol nijaké výsledky.