Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

V New Yorku sa stretli ministri zahraničných vecí USA a Ruska

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vpravo) a jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Agentúra TASS spresnila, že stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch stálej misie Ruska v OSN v New Yorku a trvalo menej ako hodinu.

Washington 18. septembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho americký kolega Rex Tillerson v noci nadnes v New Yorku rokovali o kríze v Sýrii, situácii na Blízkom východe a o mierovom urovnaní na Ukrajine. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová.

Bližšie detaily o schôdzke neboli bezprostredne známe. Agentúra TASS spresnila, že stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch stálej misie Ruska v OSN v New Yorku a trvalo menej ako hodinu.

Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí ministri na schôdzke zopakovali svoj záväzok minimalizovať konfliktné situácie pri vojenských operáciách v Sýrii, znižovať násilie a vytvoriť podmienky pre napredovanie ženevského mierového procesu v súlade s rezolúciou č. 2254 prijatou Bezpečnostnou radou (BR) OSN.

Konstantin Kosačev, predseda zahraničného výboru Rady federácie, dolnej komory ruského parlamentu, podľa agentúry RIA Novosti označil schôdzku Lavrova a Tillersona za "dobré znamenie".

Vysvetlil, že Rusko a USA ako stáli členovia BR OSN musia koordinovať svoje kroky v súvislosti s nadchádzajúcou Všeobecnou rozpravou Valného zhromaždenia OSN. Dodal, že ministerská schôdzka je obzvlášť dôležitá v spojitosti s blížiacou sa diskusiou o návrhoch na reformu OSN predložených administratívou prezidenta USA Donalda Trumpa.