Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zo zajatia prepustili francúzskeho novinára aj občana USA

Ilustračná fotka Foto: TASR Radovan Stoklasa

Duboisa (48), novinára na voľnej nohe, uniesli v štáte Mali v roku 2021, Woodke zmizol v susednom Nigeri v októbri roku 2016.

Niamey 20. marca (TASR) - Francúzsky novinár Olivier Dubois a americký humanitárny pracovník Jeffery Woodke, ktorých uniesli pred niekoľkými rokmi džihádisti v africkom regióne Sahel, boli v pondelok prepustení na slobodu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Duboisa (48), novinára na voľnej nohe, uniesli v štáte Mali v roku 2021, Woodke zmizol v susednom Nigeri v októbri roku 2016. V pondelok obaja vystúpili z paluby lietadla, ktoré pristálo na letisku v nigerskej metropole Niamey.

"Cítim sa unavený, ale som v poriadku. Je úžasné byť tu, byť slobodný," povedal Dubois pre malú skupinu prítomných novinárov. Po jeho boku stál Woodke, opierajúci sa o palicu.

Woodkeho uniesli v severonigerskom meste Abalak, približne 350 kilometrov od Niamey. Podľa webovej stránky jeho priaznivcov 61-ročný Američan pôsobil v Nigeri ako misionár a humanitárny pracovník 32 rokov.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na sociálnej sieti Twitter uviedol, že správu o prepustení Woodkeho prijal s potešením a úľavou. "Spojené štáty ďakujú Nigeru za pomoc.... Chcem sa zároveň poďakovať všetkým, ktorí neúnavne pracovali na jeho prepustení na slobodu," dodal.