Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Nigérii ozbrojenci prepustili na slobodu stovku dedinčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rukojemníci sú zvyčajne prepustení po zaplatení výkupného, avšak tí, ktorých rodiny požadovanú sumu nezaplatia, únoscovia častokrát zabijú.

Kano 21. júla (TASR) - Približne 100 dedinčanov unesených v severozápadnej Nigérii prepustili v utorok po 42 dňoch na slobodu. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej polície, ktorá z únoscami vyjednávala, o tom informovala v stredu agentúra AFP.

Polícia uvádza, že ozbrojenci vtrhli v júni do dediny Manawa a uniesli 100 jej obyvateľov vrátane žien a detí. Rukojemníkov potom vzali do skrýší v okolitých lesoch.

Podľa AFP ozbrojenci súhlasili s prepustením unesených dedinčanov po tom, ako ich polícia a štátne orgány "ubezpečili, že v súvislosti s únosom proti nim nebudú podniknuté žiadne kroky".

Rukojemníci sú zvyčajne prepustení po zaplatení výkupného, avšak tí, ktorých rodiny požadovanú sumu nezaplatia, únoscovia častokrát zabijú. V tomto prípade však rukojemníkov prepustili bezpodmienečne, pričom gangu nebolo poskytnuté žiadne výkupné.

Ozbrojené gangy terorizujú obyvateľov severozápadnej a strednej Nigérie rabovaním miest a dedín, kradnutím dobytka a braním ľudí ako rukojemníkov výmenou za výkupné. Útočníci v poslednej dobe stupňujú útoky aj na školy, pri ktorých unášajú stovky žiakov a študentov v snahe získať výkupné od ich rodín a tamojších úradov.