Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Nigérii sa začali rozhodujúce prezidentské voľby

Prezidentské voľby v Nigérii. Foto: TASR/AP

Opozičný kandidát Buhari v bielom rúchu bol prvým registrovaným voličom, ktorému odobrali odtlačky prstov vo volebnej miestnosti, otvorenej s polhodinovým meškaním, v jeho rodnom meste Daura v severnom štáte Katsina.

Abuja 28. marca (TASR) - Takmer 60 miliónov obyvateľov Nigérie má dnes možnosť zúčastniť sa na ostro sledovaných nigérijských prezidentských voľbách, v ktorých sa za najväčších favoritov považujú úradujúci prezident Goodluck Jonathan a bývalý vojenský líder Muhammadu Buhari.

Od rána sa pred volebnými miestnosťami zhromažďovali voliči a čakali na spustenie registrácie k voľbám, ktorá sa mala začať od 08.00 h. Trpezlivo v dlhých radoch čakali na pracovníkov volebných komisií, z ktorých mnohí meškali, napísala agentúra AP. Samotné hlasovanie sa začne o 13.30 h.

Opozičný kandidát Buhari v bielom rúchu bol prvým registrovaným voličom, ktorému odobrali odtlačky prstov vo volebnej miestnosti, otvorenej s polhodinovým meškaním, v jeho rodnom meste Daura v severnom štáte Katsina.



O hodinu neskôr sa v ropnom štáte Bayelsa na juhu Nigérie registroval aj Jonathan, ktorý mal na hlave svoj typický klobúk. Prezidentova registrácia spôsobila polhodinové zdržanie, pravdepodobne kvôli novým čítačkám biometrických údajov, ktoré neboli schopné rozoznať jeho odtlačky prstov. Prezident vyzval obyvateľov, aby boli pri registrácii a hlasovaní trpezliví.

Nigérijská vláda zaviedla nový systém kontroly a registrácie voličov, aby predišla podvodom a falšovaniu hlasov, ktoré sprevádzali predchádzajúce voľby.

Dnešné prezidentské a parlamentné voľby budú najtesnejšie, odkedy sa v roku 1999 skončila v Nigérii vláda vojenskej junty a prvýkrát má podľa AP opozičný kandidát reálnu šancu poraziť úradujúceho prezidenta. Nigérijskí voliči si môžu vybrať spomedzi 16 kandidátov, pričom najväčšími favoritmi sú Jonathan a Buhari.

Terajšia hlava štátu, kresťan z juhu krajiny Goodluck Jonathan (57), v nich čelí silnému súperovi, ktorým je bývalý vojenský vládca Nigérie, moslim zo severu Muhammadu Buhari (72).

Bývalý generálmajor Buhari vládol v Nigérii po vojenskom puči od decembra 1983 do augusta 1985. Terajší prezident Jonathan je vo funkcii od roku 2010; predtým bol od roku 2007 viceprezidentom.

Jonathan a Bulhari podpísali vo štvrtok mierovú dohodu, v rámci ktorej vyzvali svojich stúpencov, aby sa zdržali násilia a zaviazali sa, že budú rešpektovať výsledky hlasovania.


Napriek tomu však v strachu pred hroziacim povolebným násilím opustili Nigériu tisíce Nigérijčanov i cudzincov.

V stredu vydala tamojšia vláda nariadenie zatvoriť všetky pozemné i námorné hraničné priechody, aby tak zaručila bezpečnosť pred týmito ostro sledovanými voľbami. Uzavreté zostanú až do sobotňajšej polnoci (28. marca).

Hlasovanie môžu tiež vážne ohroziť avizované aktivity demokraciu neuznávajúcich povstalcov z islamistického teroristického hnutia Boko Haram.

Po minulých prezidentských voľbách v roku 2011, v ktorých Jonathan porazil Buhariho, vypukli v Nigérii násilnosti, v ktorých za tri dni zahynulo 800 ľudí a 65.000 zostalo bez strechy nad hlavou.