Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Nórsku vyšetrujú muža, ktorý odcestoval do Sýrie za Islamským štátom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo spolupráce s militantmi IS dosiaľ usvedčili piatich Nórov. Z odcestovania na Blízky východ s úmyslom začleniť sa do IS je podozrivých celkovo 90 ľudí zo škandinávskych krajín.

Oslo 25. augusta (TASR) - Nórsky súd zatkol 32-ročného muža pre podozrenie zo spolupráce s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS) v Sýrii, ku ktorej sa mal pridať pred dvoma rokmi.

Etnický Nór pripustil, že sa od decembra 2014 do mája tohto roka nachádzal v Sýrii, uviedol okresný súd v Osle. Vinu a spoluprácu s islamistami však poprel. Súd pre neho nateraz nariadil štvortýždňovú väzbu.

Bližšie neidentifikovaného 32-ročného muža zatkla turecká pohraničná stráž, keď prechádzal cez hranicu zo Sýrie. Do Nórska ho potom vydali v utorok, kde podozrivého vypočúvajú. Nórska bezpečnostná služba PST to uviedla pre národnú tlačovú agentúru NTB.

Agentúra AP píše, že zo spolupráce s militantmi IS dosiaľ usvedčili piatich Nórov. Z odcestovania na Blízky východ s úmyslom začleniť sa do IS je podozrivých celkovo 90 ľudí zo škandinávskych krajín.