Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

V Nórsku za šesť mesiacov zaistili rekordné množstvo kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nórski vyšetrovatelia uviedli, že mimoriadne veľké množstvá kokaínu zaistili aj v iných európskych štátoch.

Oslo 23. augusta (TASR) - Nórske úrady zaistili počas prvých šiestich mesiacov tohto roka vyše 1700 kilogramov kokaínu. Informuje o tom tamojšia polícia, podľa ktorej ide o rekordné množstvo, píše agentúra DPA.

Z oficiálnych údajov vyplýva, že počas prvého polroka 2023 zaistili v Nórsku 1753 kilogramov kokaínu vrátane troch prípadov skonfiškovania rekordných 803, 712 a 150 kilogramov. Pre porovnanie, za rovnaké obdobie počas minulého roka zaistili celkovo 85 kilogramov tejto drogy.

V dvoch rekordných prípadoch zhabania kokaínu v Nórsku sa táto látka nachádzala v ovocných debnách v sklade v hlavnom meste Oslo. V jednom prípade sa kokaín podarilo odhaliť na základe tipu z Nemecka. Tento prípad podľa DPA úzko súvisel s veľkým množstvom približne 1200 kilogramov kokaínu, ktoré našli v debnách na banány vo veľkoobchode s ovocím v nemeckom Brandenbursku krátko predtým.

Nórski vyšetrovatelia uviedli, že mimoriadne veľké množstvá kokaínu zaistili aj v iných európskych štátoch.

Tento trend podľa DPA pokračuje aj v druhej polovici tohto roka, kedy colníci v holandskom Rotterdame v júli zhabali približne 8000 kilogramov kokaínu. V Česku sa v auguste podarilo nájsť 646 kilogramov, ktoré sa nachádzali v zásielke bio banánov.