Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Nórsku začali spod zeme vykopávať loď z čias Vikingov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Nórsku sa doposiaľ našli len tri vikinské lode v zachovanom stave - všetky sú vystavené v múzeu neďaleko hlavného mesta Oslo.

Oslo 28. júna (TASR) - V Nórsku sa začali v piatok archeologické práce s cieľom vykopať spod zeme prvú vikinskú loď za posledných viac ako sto rokov. Odborníci dúfajú, že tento nález pomôže hlbšie objasniť éru týchto škandinávskych moreplavcov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s tým, že archeologické práce budú trvať približne päť mesiacov.

Staroveké plavidlo ukryté približne 50 centimetrov pod zemským povrchom v pohrebnej mohyle na juhovýchode krajiny blízko švédskych hraníc sa podarilo odhaliť pomocou radara v roku 2018.

"Objavenie tejto lode má výnimočný národný i medzinárodný význam," povedal nórsky minister kultúry Sveinung Rotevatn.

Ako ukázali prvotné výskumy, zvyšky vikinskej lode boli vo veľmi zlom stave, čo predstaviteľov Nórska primälo k tomu, aby začali loď zo zeme vykopávať čo najskôr - ešte predtým, než sa úplne rozpadne.

V Nórsku sa doposiaľ našli len tri vikinské lode v zachovanom stave - všetky sú vystavené v múzeu neďaleko hlavného mesta Oslo. Poslednú z nich vykopali zo zeme v roku 1904.

"Keďže sa (v Nórsku) našlo len tak málo lodí, nová vikinská loď bude mať výrazný vplyv na pochopenie (princípu) samotných lodí, poskytne však aj cenné informácie na porozumenie celej danej dejinnej epochy," uviedol archeológ Knut Paasche z Nórskeho inštitútu pre výskum kultúrneho dedičstva (NIKU).

Vikinská éra sa datuje do rokov približne 800-1066. Vikinskí bojovníci a obchodníci pochovávali svojich kráľov a vysokých hodnostárov často spoločne s ich loďami.