Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V odvolacom procese série vrážd Rómov ukončili dokazovanie

Na Odvolacom súde hlavného mesta Maďarska sa dnes v Budapešti začal odvolací proces v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku v rokoch 2008 a 2009. Na snímke sprava obžalovaní Árpád Kiss, jeho brat István a Zsolt Petö na súde 15. apríla 2015. Foto: TASR

Advokát László Helmeczy pre televíziu uviedol, že pri vyšetrovaní došlo k množstvu neuveriteľných chýb, ktoré sa snažil prvostupňový súd nahradiť mimoriadne intenzívnou prácou.

Budapešť 17. apríla (TASR) - Odvolací súd hlavného mesta dnes v Budapešti ukončil proces dokazovania v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008 a 2009, informovala komerčná televízia ATV.

Advokát László Helmeczy pre televíziu uviedol, že pri vyšetrovaní došlo k množstvu neuveriteľných chýb, ktoré sa snažil prvostupňový súd nahradiť mimoriadne intenzívnou prácou.

Ako dodal, z procesu vyplynulo, že ak by vojenské tajné služby, civilné tajné služby a vyšetrovatelia polície boli patrične spolupracovali, tak mohli byť zachránené ľudské životy. Pripomenul, že vláda ešte pred právoplatným rozsudkom určila odškodnenie pre pozostalých, čo podľa neho možno chápať aj tak, že si priznala chyby.

Proces bude pokračovať na budúci týždeň záverečnou rečou obhajoby a obžalovaných.

Rasisticky motivované útoky si vyžiadali šesť obetí. Kvôli chybám vo vyšetrovaní trvalo pojednávanie na prvom stupni poldruha roka.

Troch obvinených z uvedenej série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta 2013 na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov.

Podľa prokurátora si aj posledný z obvinených zaslúži prísnejší trest. Obvinení sa tiež odvolali, chceli by dosiahnuť obnovenie procesu.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

V súdnom procese na prvom stupni s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.