Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Belgický premiér: Stretnutie s Trumpom bolo srdečné a otvorené

Na snímke druhý zľava americký prezident Donald Trump, vpravo jeho manželka Melania Trumpová, druhý sprava belgický kráľ Filip s manželkou Matildou (vľavo) počas stretnutia v kráľovskom paláci v Bruseli 24. mája 2017. Foto: TASR/AP

Medzitým v Bruseli proti návšteve prezidenta USA demonštrovalo asi 6000 ľudí.

Brusel 24. mája (TASR) – Za srdečné a plné rešpektu označil dnešné stretnutie v Bruseli s prezidentom USA Donaldom Trumpom belgický premiér Charles Michel. Približne hodinové stretnutie v kráľovskom paláci podľa neho bolo otvorené a nepoznačené "diplomatickým jazykom".

"Stretnutie bolo priame a s rešpektom, okamžite sa prelomili ľady. Od vystúpenia z lietadla entuziasticky hovoril o našej krajine. Možno bol jeden Donald Trump ako kandidát a teraz máme iného Donalda Trumpa prezidenta. Na adresu Belgicka a Bruseli som počul najmä komplimenty," uviedol po bilaterálnom stretnutí pre belgické média tamojší premiér Charles Michel.

Donald Trump ešte počas kampane pred prezidentskými voľbami označil Brusel za "potkaniu dieru". Zo slov belgického premiéra vyplýva, že slovník zmenil, predmetom rozhovoru boli viaceré témy vrátane zamestnanosti a ekonomických vzťahov, informovala belgická televízia a rozhlas RTBF.

Michel dal delegácii z USA tri dokumenty. Poukázal v nich na to, že Belgicko je 13. najväčším investorom v USA. Hovorili aj o obchodnej politike, parížskej klimatickej dohode, samotnej EÚ a obrannej spolupráci.

"Sme na jednej lodi, pokiaľ ide o boj proti terorizmu," citovala Michela RTBF. Práve na túto tému kladie dôraz aj Trump. Na štvrtkovom summite NATO by mali členské štáty Aliancie potvrdiť, že sa organizácia pridá ku koalícii bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu.

Vo štvrtok sa Trump stretne aj s vedúcimi predstaviteľmi inštitúcií EÚ a čaká ho obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Proti návšteve prezidenta USA demonštrovalo asi 6000 ľudí



Jedného demonštranta zadržala belgická polícia počas protestného pochodu proti príchodu prezidenta USA Donalda Trumpa do Bruselu. Inak bol pochod pokojný. Podľa polície sa na podujatí zúčastnilo až 9.000 ľudí.

Protestný pochod s názvom "Trump nie je vítaný" vylákala do ulíc belgickej metropoly tisíce ľudí. Polícia najnovšie hovorí o 9.000 účastníkoch, organizátori až 10.000 protestujúcich, informovala agentúra Belga.

Zhromaždenie sa nieslo v pokojnom duchu, ale polícia zadržala jedného muža z pochodu. Podujatie sa už síce oficiálne skončilo, ale dav odporcov prezidenta USA zostal v centre mesta, kde sa zabáva na viacerých koncertoch.

Na snímke demonštrantky v kostýmoch americkej Sochy slobody počas protestu proti návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa v Belgickom Bruseli 24. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Zloženie pochodu bolo pestré. Okrem kritikov Trumpa sa na ňom zúčastnili environmentálne organizácie, ochrancovia práv žien, utečencov a odporcovia zbrojenia. K pochodu sa prijali aj predstavitelia dvoch belgických politických strán Strana zelených (Ecolo) a Belgická robotnícka strana (PTB).

Míting stúpencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa v Bruseli má takisto zúčastniť na štvrtkovom summite NATO, belgické úrady nepovolili. Napriek tomu sa asi 50 ľudí zhromaždilo na krátky čas pred hotelom, v ktorom očakávajú najvyššieho tureckého predstaviteľa.

Vo štvrtok sa Trump stretne aj s vedúcimi predstaviteľmi inštitúcií EÚ a čaká ho obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Prezident USA na pôde EÚ a NATO pred novinárov nepredstúpi



Bez tlačovej konferencie či oficiálneho písomného vyhlásenia bude štvrtkové stretnutie prezidenta USA Donalda Trumpa s vrcholnými predstaviteľmi inštitúcií EÚ. Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ sa Trump na stretnutí zúčastní spoločne so svojím ministrom zahraničných vecí Rexom Tillersonom. Vyjadrenie pre médiá neposkytne ani na pôde NATO.

Vo štvrtok o 10.00 h sa predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker prvýkrát stretnú s Donaldom Trumpom. Rozhovor bude trvať hodinu a po prvých 15 minútach sa k štvorici pridajú predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Podľa diplomatických zdrojov predstavitelia EÚ a USA na príprave schôdzky úzko spolupracovali.

Na snímke zľava americký prezident Donald Trump a belgický premiér Charles Michel počas uvítacieho ceremoniálu na vojenskom letisku Melsbroek, ktoré sa nachádza pri bruselskom letisku Zaventem v Belgicku 24. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Hlavnými témami stretnutia by mali byť obchodná spolupráca, energetika a zahraničná politika. Rokovania o dohode o voľnom obchode medzi USA a EÚ, známej pod skratkou TTIP, sú už od minulého roka zablokované.

Predmetom diskusie by mohol byť aj zámer USA rozšíriť zákaz prepravy laptopov v príručnej batožine na lietadlá smerujúce z Európy do USA. Obe strany o téme priebežne rokujú na expertnej úrovni. Americký zákaz zatiaľ platí pre lety z viacerých štátov na Blízkom východe a na severe Afriky.

Po tejto schôdzke Trumpa čaká obed s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a účasť na summite NATO. Ani na summite sa Trump nechystá prehovoriť k médiám, informovali TASR diplomatické zdroje z prostredia NATO.

Poobede sa Tusk a Juncker stretnú s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vzťahy medzi Bruselom a Ankarou zostávajú napäté. Oba strany ale spája migračná dohoda a podľa diplomatických zdrojov je cieľom stretnutia "zachovanie dialógu".

Turecký prezident po aprílovom referende, v ktorom mu tesná väčšina občanov odsúhlasila posilnenie právomocí, označil Európu za "fašistickú a krutú" a avizoval, že sa nenechá zastrašovať prístupovým procesom k EÚ. Opäť pohrozil, že obnoví trest smrti, čo je nezlúčiteľné s členstvom v EÚ. Únia zas vyjadrila pochybnosti, či sa referendum odohralo v súlade s medzinárodnými normami.

Po stretnutí s Erdoganom odídu Tusk a Juncker na dvojdňový summit zoskupenia G7 na Sicíliu. Po skončení schôdzky lídrov členských štátov NATO na taliansky ostrov z Bruselu odletí aj Donald Trump.